Wpis z mikrobloga

Mam taki projekt http://majsterkowo.pl/jak-sterowac-dowolnym-urzadzeniem-za-pomoca-pilota-i-arduino/
Myślę żeby zrobić sterowaną taśmę RGB.
Problemem jest to że chcę zrobić to na Atmega8A.
Biblioteka IR nie wejdzie (jest za duża).
Muszę rozkminić/znaleźć inny projekt działający na Atmega8A.
chcę w programie zawrzeć:
-płynną automatyczną zmianę przez wszystkie kolory
-zdefiniowane stałe kolory pod konkretnymi przyciskami pilota
-ściemnianie i rozjaśnianie
-on/off
myślę nad dodatkowymi funkcjami.

Dlaczego nie kupię sterownika z pilotem? Chcę to zrobić sam. A mam dosć długą taśmę i chcę ją przyciąć i zastosować takie rozwiązanie w paru miejscach osobno.

Macie jakieś sugestie? pomysły?
#elektronika
  • 19
  • Odpowiedz
@JemChalweDoPorzygu: Biblioteka większa niż 8KB? Wot Arduino!

Pozostaje napisać samemu. Gdzieś powinienem mieć parę funkcji w AVR C do obsługi IR, które jakiś czas temu pisałem. Wieczorem poszukam, jeżeli uda mi się znaleźć to podeślę. Chyba że to ma być koniecznie w Arduino.
  • Odpowiedz
@JemChalweDoPorzygu: Polecałbym zacząć interesować się "czystym" AVR C, jeżeli masz zamiar pozostać przy mikrokontrolerach i dodatkowo nie zbankrutować. Początkowo to się wydaje poryte jak wuj, w porównaniu do Arduinowej nakładki na C, ale już po kilku przemęczonych godzinach widać znaczące korzyści, jak chociażby normalny rozmiar hexa, a nie 3KB na samym blinku.
  • Odpowiedz
@JemChalweDoPorzygu: Przeszukałem swoje poprzednie projekty i niestety nie znalazłem obsługi IR, gdzieś to się musiało zapodziać. Musiałbyś samemu to zaimplementować, jeżeli chcesz to wrzucić na A8.

Tranzystory: zależy jakie napięcie i jaki prąd chcesz przez niego puścić (ile tych ledów ma być).
  • Odpowiedz
@conel: 60 SMD Red Green Blue(RGB) LEDs per meter, Total 300 LEDs for 5 meters
Mounted by self adhesive 3M tape, very easy for installation
Every 3 Leds cutable without damaging the rest strip
Input volts: DC 12V (12V 5A for 2 * 5 meters 3528 300 LED light strip)
  • Odpowiedz
@JemChalweDoPorzygu: No to skoro 10 metrów pobiera 5A, to można to łatwo (mniej więcej) policzyć ile będzie pobierane prądu przy danej ilości LEDów.
Przykładowo 2m:
5A / 5 = 1A, 1A / 3 (jeden tranzystor na jeden kanał), co łącznie daje około 330mA na tranzystor.
  • Odpowiedz
@JemChalweDoPorzygu: No i te tranzystory starczą, dopóki nie pociągniesz z nich więcej niż 3A. Oczywiście, te 3A to maksymalny prąd jaki mogą zdzierżyć, więc nawet przy mniejszym prądzie będą się grzać, stąd przy większej ilości ledów radzę pomyśleć o radiatorach.
  • Odpowiedz
@conel: program będzie ten sam co w przypadku pojedynczej diody RGB wspólna Anoda?
chyba tak, tylko w tym wypadku sterowanie będzie tranzystorem. Czemu pytam o pojedynczą diodę? Łatwiej znaleźć gotowca na jedną diodę i tylko zbudować układ na tranzystorach i tyle.
  • Odpowiedz