Wpis z mikrobloga

@zupa_z_kasztana: W diecie lekkostrawnej unikaj przede wszystkim pieczywa oraz "cięższych" owoców i warzyw, a wśród nich unikaj skórek z owoców i warzyw, mimo, że są zdrowe, są cięższe do strawienia niż sam owoc czy warzywo głębiej. Wiadomo, smażone, bardzo długo gotowane, czy pieczone musisz odrzucić. Jesz tylko to co nie wymaga wysokiej obróbki termicznej, tj. gotowanie na parze, ew. lekkie gotowanie - np. ryż. Wołowina czy wieprzowina długo się trawią, więc
@zupa_z_kasztana: możesz spróbować różnych kombinacji warzywnych sosów z kaszą gryczaną, ryżem, pęczakiem, albo zwykłą manną czy kuskusem, np. na oliwie dusisz potarkowaną marchewkę, pietruszkę, seler, do tego kilka pomidorów bez skórki, przyprawy i gotowana pierś z kurczaka albo jakaś ryba, może dorsz; gotowane do miękkości brokuły, kalafiory, marchewka + ziemniaki, jeżeli lubisz (może puree z łyżeczką jogurtu naturalnego i koperkiem?) i jajko w koszulce... zupy krem gotowane na rosole rybnym bez
No właśnie surowe warzywa to średni pomysł, musiałabym je jakoś zetrzeć albo obrobić o ile mi wiadomo.


@zupa_z_kasztana: Sałata? Jak najbardziej na surowo. Papryka? Pyszna na surowo (tylko obrać ze skórki). Kukurydza? Może być z puszki. Fasola? Może też być z puszki, choć polecam kupić zwykłą i moczyć całą noc.