Wpis z mikrobloga

Mircy, mam pytanie odnosnie domowego internetu LTE. Powiedzmy, ze zamowie sobie taka usluge w Play - dostaje od nich router. I teraz - czy da sie podlaczyc kablem ten router z gniazdem od internetu w scianie (mam poprowadzone juz kable)? W koncekwencji, czy w innym pokoju bede mogl korzystac z internetu po kablu?

#internet #lte #pytanie
  • 25
  • Odpowiedz
@Jestem_Tutaj: no wlasnie nie sa pod nic podlaczone. To nowy domek jednorodzinny i mam wypuszczony kabel od internetu na zewnatrz budynku. Czyli mowisz zeby podlaczyc jakims sposobem router pod ten wystajacy kabel? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@nodalej: A ten kabel w ścianie to skąd jest? I dokąd? Jak masz kable w ścianach, to gdzieś razem wszystkie wychodzą, co nie? No i właśnie w tym miejscu podłączasz przełącznik/router. A do ściany to już komputer...
  • Odpowiedz
@jezusmaria: Elektryk kladl instalacje w calym budynku, rowniez kable internetowe. Ich poczatek wystaje na zewnatrz budynku po to abym mogl sie podpiac pod jakiegos dostawce internetu. Takiego nie mam w poblizu wiec zastanawiam sie czy moge w jakis sposob ciagnac internet z "nieba" po kablu.
Czyli mowisz ze moglbym w miejscu rozpoczecia tego kabla podpiac LTE za pomoca przelacznika/routera?
  • Odpowiedz
Nie. Nie masz w domu instalacji. Masz zrobione tylko przyłącze z zewnątrz do gniazdka w ścianie. Słabo.
Możesz swoje LTE z routerem powiesić z anteną na zewnątrz na jakimś słupie/maszcie (w wodoszczelnej obudowie!), zasilić i puścić sygnał tym kablem. I wtedy internet będzie ze ściany. To wszystko.
  • Odpowiedz
@nodalej: A normalnie to by było tak, że masz okablowane każde pomieszczenie. Wszystkie kable zbiegają się w jednym punkcie domu (garażu, piwnicy, pomieszczeniu gospodarczym...). Do tego pomieszczenia dochodzi też przyłącze z zewnątrz (skrętka, światłowód...). W tym pomieszczeniu stawiasz przełącznik/router i podpinasz wszystkie kable. I masz internet w każdym gniazdku w domu.
  • Odpowiedz
@jezusmaria: No to jest to zrobione normalnie, poniewaz mam okablowany dom i wszystkie kable zbiegaja sie w jednym punkcie tylko, ze na zewnatrz budynku. Przylacza z zewnatrz na razie nie bedzie, dlatego pytam o opcje z LTE. Teraz bedzie sie dalo? :)
  • Odpowiedz
Moze przekombinowalem, ale dawno wypadlem z tematu i zupelnie sie na tym nie znam. Nie bylo mnie przy projektowaniu instalacji, ale z tego co sie dowiedzialem to ten wystajacy kabel mial isc pod ziemia do studzienki ze swiatlowodami.
Dzieki za pomoc.
  • Odpowiedz
@jezusmaria: nie moge sobie wyobrazić sposobu poprowadzenia kabli u @nodalej
przecież w którym miejscu w domu powinno być kilka końcówek kabli (tyle, ile gniazd), które należy wpiąć do np. routera
kto normalny wypuszcza te kable na dwór ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@jezusmaria: @Jestem_Tutaj: czyli jezeli mam wejscia pod internet w 3 pokojach to gdzies musza wychodzic 3 kable? Nie jest tak ze te 3 kable lacza sie gdzies w jeden i na koncu mamy jeden kabel? A jezeli mamy 100 gniazd to z budynku ma wystawac 100 kabli? Pomijajac to ze mam to na dworze ( ͡° ͜ʖ ͡°), jak chcesz podpiac 100 kabli pod
  • Odpowiedz