Wpis z mikrobloga

Mała ciekawostka odnośnie #rhcp. Ich oryginalny skład prezentował się następująco: Anthony Kiedis, Flea, Hilel Slovak i Jack Irons. Byli przyjaciółmi z liceum. Gdy jednak zabierali się za nagrywanie pierwszej płyty, Slovak i Irons stwierdzili, że zespół nie rokuje żadnych nadziei na przyszłość i porzucili Red Hotów na rzecz zespołu What Is This? (którego, co ciekawe, liderem był Alain Johannes, znany między innymi z współpracy z Joshem Homme w QOTSA, Desert Sessions, czy Them Crooked Vultures). Kiedis i Flea przygarnęli więc muzyków sesyjnych, perkusistę Cliffa Martineza i gitarzystę Jacka Shermana. Po wydaniu pierwszej płyty Slovak ponownie został przyjęty do zespołu i nagrał z nimi Freaky Styley. W oryginalnym składzie nagrana została dopiero trzecia płyta, Irons został w What is This? do 1986 roku i dopiero wtedy wrócił do swojego pierwszego zespołu. Uplift Mofo Party Plan pozostaję jedyną płytą nagraną wspólnie przez Slovaka, Ironsa, Kiedisa i Flea, mimo, że była to trzecia płyta zespołu. Po jej wydaniu, Hillel Slovak umarł w wyniku przedawkowania narkotyków a Jack Irons stwierdził, że nie może grać dalej w zespole. Wyglądało to na koniec zespołu. A co się stało, wiemy raczej wszyscy.

#ciekawostki #muzyka #funk
  • 4
@vision_of_satan: Oj ja też byłem fanatykiem. Całą dyskografie posiadam na płytach CD, nawet od czasu przerzucenia się na spoti z sentymentu kupiłe I'm With You. Z perspektywy uważam, że do Blood Sugar Sex Magik byli świetnym białym funkowym zespołem. Na One Hot Minute odlecieli, ale mimo wszystko była to muzyka ciekawa. Potem niestety zaczęli nagrywać rzeczy wręcz soft rockowe nie mające nic z funku (choćby utwór Californication). Mimo, że do późniejszych