Wpis z mikrobloga

mirki, jaki olej 5w30 polecacie?

( ͡° ͜ʖ ͡°)

• 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Andrzej_K: ale ja całkowicie popieram, mówię, żeby lać olej w KLASIE zalecanej przez producenta silnika, nie gorszy, marka ma drugorzędne znaczenie.
  • Odpowiedz
@Andrzej_K: silnik M54 w bmw e39, byle gowna lać niemam zamiaru.

@Vein: To tak samo jak ze stacjami paliw, wszystkie niby spełniają normy tylko potem wchodzi Ci 5L więcej albo wtryski w dieslu padają.
Olej może spełniać normy producenta ale być gorszej jakości, tworzyć większy nagar itd.
  • Odpowiedz
@Kejran: przesadzasz z tym olejem, szczególnie przy rozmowie castrol vs elf vs motul :> Bo to, że np lotos nagaruje jak głupi to ja wiem, bo leje do wszystkich swoich aut półsyntetyk lotosa i wiem jaki syf mam na klawiaturze :> Ale to trochę inna półka cenowa niż 5w30 castrola czy elfa, bo ja za swój płacę 45zł za 5 litrów a elf to 80zł za 4 litry.
  • Odpowiedz
@Kejran: Zdefiniuj gówno. Jak dla mnie nie ma sensu aż tak cebulić żeby kupować najtańsze typu Orlen. Ale taki Mobil, Elf czy Castrol to normalne, przyzwoite oleje. A tematu stacji paliw bym tu nie wrzucał do jednego worka. Bo to kwestia właściciela a nie szyldu jakiej jakości paliwo tankujemy na danej stacji.
  • Odpowiedz
@pulse: jaki przebieg ma samochód? na pewno olej syntetyczny. polecam Valvoline SynPower. a jeśli przebieg auta w okolicach 200k i widać pocenie silnika to Valvoline z serii MaxLife a dokładnie MaxLIfe 5W-40 full synthetic. temperaturę płynności w niskich temperaturach masz taak samą a dodatkowo w wyższych lepsze parametry :)
  • Odpowiedz
@pulse: czyli Valvoline z serii SynPower lub SynPower Extreme. Nie spotkałem się jeszcze z negatywnymi opiniami odnośnie tej marki. Kiedyś promowana w Polsce obecnie zanika. Zakup oleju tej marki raczej przez internet bo bardzo mało hurtowni ma do niego dostęp.
  • Odpowiedz