Wpis z mikrobloga

@Belthronding: Zdobyłem kilka prowincji w Afryce, żeby być zabezpieczonym w razie ataku Kastylii. Oczywiście później straciłem prowincje w Europie. Teraz chcę urosnąć w siłę zdobywając całe północne wybrzeże Afryki i wykorzystać moment słabości Kastylii, żeby odzyskać swoje cory, a potem zająć resztę półwyspu. Chcę zdobyć achievkę Re-reconquista.
@like_a_sir: #!$%@?łeś już ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie wolno ci uciekać bo już tam nie wrócisz. Chyba że dostaną lanie od Francji której nie ma ^^
Podstawą jest żeby Kastylia nie dorwała PU z Aragonią bądz żeby miała wojnę z Portugalią aco wymaga zabawy w dyplomację ostrą.
Sojusz z Turcją (czasem chętna) i naprawa stosunków z każdym kto nie lubi Kastylii do tego muszą mieć wojnę gdzieś
@Skyworld: też czytałem o tym, że nie wolno dać się wygonić. Ale zaczynałem chyba 5 czy 8 razy i za każdym razem wypowiadali mi wojnę zaraz po zakończeniu pokoju. I za każdym razem scenariusz był inny, więc w końcu stwierdziłem, że tak mmusi być. Tak czy inaczej, dojechała mnie Tunezja z Marokiem do spółki, bo nagle odwidziało im się być moimi sojusznikami i stwierdzili, że chcą moje prowincje. Olałem i robię
@like_a_sir: Dlatego się nie da. Albo podbijasz tą część Afryki i czekasz na nie wiadomo co albo się wygonić nie dajesz.
Nadż jedyne państwo w którym mi nie szło lol. Przeżyłem Albanią, Turcją przekonwertowaną na starą religięa nimi nie mogę. Nikt mnie nie lubi każdy ma mnie na hostle/rival i czekają aż mnie udupić
Wyjątkowo czasem chyba Szamar nas lubi i wplątują nas w wojne z QQ albo timurydami...
@Skyworld: Hmm no mi początek nieźle wyszedł. Sojusz shammar, Adal i Mameluki. I na start atak na Oman bo nie miał sojuszników i wasalizacja. Później Shammar się na mnie wypiął i zrobił sojusz z Jemenem, więc ich ścisnałem z Omanem i Adalem bez problemu ;)
@like_a_sir: A mi nigdy nie wychodziło ile razy bym restartu nie walił nikt mnie nie lubi lol.
No nic chyba teraz moja kolej pomęczyć się andalusem,( ͡º ͜ʖ͡º) bo dopóki Paradox nie usprawni pobocznych religii granie Persją ssie.
btw. Szkoda że nie będziesz miał sojuszników, mnie to smuci nimi bo robiąc jihad walczysz ze wszystkim i tak trochę samotnie jest ( ͡° ͜ʖ ͡