Wpis z mikrobloga

Mirki, czy ogarnia ktoś z was, jakie są procedury i ile mniejwięcej schodzi wyznaczenie granic działki ok 40 arów ? Sąsiad takie cuda #!$%@? że możnaby krzesełka postawić, popcorn robić i się temy przyglądać. Chodzi mi o to by geodeta dokładnie wskazał granice mojej działki
#geodezja
  • 26
  • Odpowiedz
@xspeditor: Cena zależy głównie nie od powierzchni a od ilości 'kresek' granicznych wstawionych na mapie, czyli ilości nowych punktów granicznych, region w którym żyjesz też wpłynie na cenę. Ale licz się z kosztem rzędu 1500-3000zł
  • Odpowiedz
@xspeditor: jestem na etapie podzialu dzialki. Koszt to 2700 pierwsza a kazda nastepna 250 woj. Mazowieckie. Czas jaki jest potrzebny to przedzial 2-4 mies w zaleznosci od sytuacji. Geodeta tlumaczyl mi mniej wiecej tak: 1mies zlozenie zawiadomienia o planowanym podziale do urzedu i 2tyg na poinformowanie saaiadow i brak sprzeciwu. Rzeczywisty podzial a na koniec znow z urzedu podzial i zatwierdzenie podzialu. Poszukaj w necie jest sporo informacji.
  • Odpowiedz
  • 0
@szymciak A czy jest taka możliwość że wynajmę sobie geodete, wszystko zrobi wg przepisów,a później sąsiad uzna że było coś oszukiwane ( wszystko może mu do głowy przyjść ) i będzie to nieważne ?
  • Odpowiedz
@xspeditor: nie. Jezeli geodeta zrobi wszystlo wg procedur to tak zostanie. Kazdy podzial jest sprawdzany w osrodku czy zostal przeprowadzony zgodnie ze sztuka.
  • Odpowiedz
@xspeditor: raczej nie bo z urzedu sa wusylane pisma z informacja do sasiadow o planowanym podziale jak przez 2tyg nie bedzie sptzeciwu to ppdzial jest zatwierdzany a geodeta manosi zmiany. Tak mi tlmuaczyli, ale dopytaj jeszvze. Geodeta nie miwrzy na oko tylko w/g znacznikow geodezyjnych ktore sa co jakis czas rpzmieszczone w ziemi. Jak geodeta ma nowy sprzet to mierzy na podstawie gps z dokladnoscia do kilku mm.
  • Odpowiedz
  • 0
@szymciak A to ja wiem że teraz mają gps i to jest dokladne. Tylko chodzi mi już o nrak odwołania. Zeby to nie trwało z odwołaniem jakieś pewnie dwa lata, tylko 3 miesiące i po krzyku
  • Odpowiedz
@xspeditor: po to sa te 2 tyg z informacja o podziale. Zobavz ze urzedy wystawiaja informacje publiczne z informacja o podziale dzialek gminnych i czekaja na odwolania jak nie ma to leca dalej z tematem. Moim zdaniem jak urzad zatwierdzi planowany podzial to nie ma odwrotu
  • Odpowiedz
Jak geodeta ma nowy sprzet to mierzy na podstawie gps z dokladnoscia do kilku mm.

@szymciak: haha :d to widzę niezłego fachmistrza dorwałeś :D no chyba że podział działki był metodą statyczną i trwał kilka dni? Przy pomiarach statycznych żeby dojść do dokładności kilku mm trzeba mierzyć JEDEN PUNKT ok 6-8 godzin, więc ktoś ci kitu nacisł
  • Odpowiedz
@szymciak: Takim się nie mierzy, bo to nie ma sensu :D Jak mniemam mierzył tachimetrem, więc jest to najlepszy sprzęt do takich prac ( ͡° ͜ʖ ͡°). GPS w geodezji wcale nie jest taki cudowny jakby się mogło wydawać.
  • Odpowiedz
@Zord0n: na urzadzeniach geodezyjnych sie nie znam. Podpytalem tylko co to za urzadzenia i jak dzialaja ot stad moja wiefza na temat pomiarow g przez gps...
  • Odpowiedz
@szymciak: Oczywiście to rozumiem, dlatego tłumaczę, bo potem ludziom się wydaje, że gps to takie magiczne cuś, że stanie się na sekundę nad punktem i mamy wszystkie pomiary z dokładnością do mikrometra ( ͡° ͜ʖ ͡°).
  • Odpowiedz
@Zord0n: dla mnie to jest logiczne ze gps tylko wspomaga prace. A szukanie tak puntow to jak szukanie igly w polu siana nie stogu a pomiary robi sie dalmierzem (dobrze mowie?)
  • Odpowiedz
@szymciak: To jest tak, większość pomiarów wykonuje się takim sprzętem. Mierzy on odległość i kąty w pionie i poziomie. Za to GPS ma dwa rodzaje pomiarów. Pierwszy to pomiary takim sprzętem i mają one dokładność do kilku centymetrów, a drugi rodzaj wykonuje się w taki sposób i są to pomiary bardzo dokładne, ale ich wadą jest to, że trwają kilka godzin (ok 8) zależnie od zadanej dokładności, terenu (zadrzewienie itp.)
  • Odpowiedz
@Zord0n @szymciak tachimetrem czy gpsem spokojnie da się zrealizować pomiar z dokładnością <2 cm tylko powiedz mi skąd geodeta ma DOKŁADNIE wiedzieć gdzie są te punkty tworzące granicę (jeśli nie ma graniczników na danej działce)? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Zord0n: no to wszystko dokladnie juz wiem dzieki za informacje. Wydaje mi sie ze kiedys widzialem ten drugi przyrzad albo podobny na lemieszu zgarniarki jak robili droge...
  • Odpowiedz
@wypokMateusz: popraw mnie @Zord0n jesli sie myle.... w ziemi sa zakopane znaczniki wysokosciowe i odleglosciowe. Sa to slupki ok 50cm betonowe. Niszczenie przesuwanie lub jakiekolwiek modyfikacje sa karane wedlug prawa
  • Odpowiedz
  • 0
@szymciak: tak, niszczenie i przesuwanie punktów granicznych jest zakazane ale nie maja one zazwyczaj okreslonej wysokosci, jedynie wspolrzedne X i Y. Dodatkowo pod kazdym kamieniem zakopana jest butelka szklane denkiem do gory albo drenka. Jest to swego rodzaju zabezpieczenie przed wyoraniem/zniszczeniem/przekopaniem kamienia. Nie raz zdazala sie sytuacja, ze ktos przekopal kamien zeby powiekszyc sobie dzialke i wciskal nam kit ze on tak stal od dziada pradziada. Wtedy geodeta kopie w starym
  • Odpowiedz
@tsavke: podzial w piasecznie. Widzialem w betoniarni takie slupki stad moj wpis z wysokoscia. A o butelce nie wiedzialem. Widac kazdy fachowiec ma swoje sztuczki
  • Odpowiedz