@dominik-wrigley: może nie najlepsze, ale skrobie ;) mi makaron po przeplukaniu nie smakuje. Sos nie lepi do niego i ucieka smak. Mówiąc najlepsze miałem na myśli nie najlepsze składniki odżywcze, ale smak ;)
@Pantokrator: @mpcorp: płuczesz makaron zimną wodą, żeby, jak kolega @Georgiamayellen napisał wyżej, zahartować. wypłukuje się z makaronu wartościowe składniki, ale dzięki temu jest dłużej zdatny do jedzenia - może postać w lodówce. robi się tak w gorszych knajpkach, do sałatek, zup, żeby kleiku nie zrobić itp. ( ͡°͜ʖ͡°)
@mpcorp: POTWIERDZAM. Płucze się do podawania później/na zimno. Jak jesz spaghetti czy inne takie dania to płukać nie trzeba, nawet lepiej nie. Tak samo możesz do sosu dodać trochę wody z makaronu.
@hpiotrekh: ja osobiście preferuję (jeśli wiem że makaron nie zostanie na potem w lodówce tylko cały #!$%@?ę niczym karmowski amelkę) to wlać troszeczkę sosu do garnku z makaronem, z którego wylałem już wodę i wymieszać.
Komentarz usunięty przez autora
@mpcorp: makaron płucze a raczej hartuje się po to aby wypłukać z niego sól i skrobię. Pozdrawiam ;)
wypłukuje się z makaronu wartościowe składniki, ale dzięki temu jest dłużej zdatny do jedzenia - może postać w lodówce. robi się tak w gorszych knajpkach, do sałatek, zup, żeby kleiku nie zrobić itp. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Georgiamayellen:
Mógłby ktoś jeszcze potwierdzić po co sie plucze makaron? Bo nie wiem czy ufać ;) #pdk
Płucze się do podawania później/na zimno.
Jak jesz spaghetti czy inne takie dania to płukać nie trzeba, nawet lepiej nie. Tak samo możesz do sosu dodać trochę wody z makaronu.