Wpis z mikrobloga

Myślicie, że #qt jest przyszłościowe? Zdobędzie większą popularność np. na urządzanie mobilne? W tej chwili można pisać aplikacje na Androida (nie wiem jak w praktyce) i chyba na WP(?). Widzę, że mimo tego, że nie jest aktualnie bardzo popularne (czy jest?), to wydaje mi się, że jest bardzo dynamicznie rozwijane. Do tego jeszcze bardzo fajny QtCreator.
Bawię się teraz trochę w cpp, dla gui postanowiłem właśnie wybrać qt i tak zastanawiam się, czy wiedza z nim związana może mieć kiedyś wartość w zawodzie programisty (nawet jak nie, to i tak nie zaszkodzi się pouczyć ( ͡° ͜ʖ ͡°) Czy może już jakąś ma?
#programowanie #cpp
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@psi-nos: ja w nim robię już od pewnego czasu i dla mnie to najlepszy framework do cpp. Praktycznie z każdym wydaniem dochodzi jakaś naprawdę fajna funkcjonalność. Nie wiem jak wygląda użycie Qt na raspberrypi, ale jeśli jeszcze nie ma wsparcia, to pewnie tylko kwestia czasu.

Ogólnie mocno polecam.
  • Odpowiedz
@enceladus71:

ja w nim robię już od pewnego czasu i dla mnie to najlepszy framework do cpp

Pracowałem przez rok w Qt, i nie zgodzę się z jednym: nie jest to najlepszy framework do cpp. Owszem, jeśli chodzi o możliwości i przenośność jest ogromny i spokojnie można w nim zrobić duże jak i małe aplikacje. Gorzej jeśli chodzi o strukturę: wykorzystuje C++ w oldschoolowy sposób, często niekonsekwentnie pomiędzy podbibliotekami. Jest
  • Odpowiedz
@losiul: no ok, nie mówię że jest idealny. Mimo to mnie się z niego korzysta bardzo dobrze, w połączeniu z C++11 też sobie radzi.

A masz może jakąś alternatywę albo albo nawet zestaw innych libów, które wg Ciebie są sensowniejsze?
  • Odpowiedz
@enceladus71: Qt próbuje być frameworkiem do wszystkiego, co moim zdaniem jest błędem. Jego substytut biblioteki standardowej jest po prostu słaby: wątki, kolekcje są o wiele lepiej wykonane gdzie indziej. Podobnie sprawa ma się w wielu innych tematach takich tematach jak np. bazy danych, wsparcie dla JNI (w kontekście Androida).
  • Odpowiedz
@losiul: nie no spoko, ja też nie twierdzę, że to idealne rozwiazanie do wszystkiego :) Kiedy miałem pierwszy raz do czynienia z Qt, był to w zasadzie zestaw bibliotek do tworzenia okienek, a obecnie to praktycznie nakładka na system operacyjny.

P.S. czego używasz do wątków i sql?
  • Odpowiedz
@enceladus71: Boost i/lub std do wątków. Generalnie boost moim zdaniem znacznie lepiej robi to co Qt próbuje robić w wielu wypadkach.
Do bazy danych nie mam jakiegoś swojego typu, po prostu zabawne, że Qt w ogóle próbuje coś takiego ogarniać.
  • Odpowiedz