Wpis z mikrobloga

Przy tej sprawie z tym debilem z Ukrainy zauważyłem jeden problem. Nie można Ukraińcom zakazać gloryfikowania UPA u siebie w kraju. Oczywiście, obnoszenie się ichniejszą symboliką w Polsce powinno być bezwzględnie zakazane, ale w ich ojczyźnie? Pamiętajcie, oni walczyli o wolność swojego kraju. A Polacy zajmowali tereny ich kraju. Bierzecie pod uwagę, że historycznie rzecz biorąc Polacy są dla Ukraińców tym kim Niemcy i Rosjanie dla nas?
Nie chcę zostać posądzony o bycie Ukrainofilem, ale nawołuje do zachowania zdrowego rozsądku. Pamiętajcie, że czasem łatwo z naszej strony wypominać historię Niemcom i Rosjanom, a o tym jak Polacy przez wiele lat traktowali Ukraińców po prostu zapominać.
#polska #ukraina #historia
  • 12
@PsychoKiller: Ja od poaczatku pisałem ze to czego niektórzy oczekuja: przeprosiny, zaprzestanie uznawania UPA czy wręcz burzenie pominków Bandery to mrzonka żaden suwerenny kraj na to nie pójdzie. Nigdy nie oczekiwalismy od Rosji burzenia pomników komunsitycznych. Ba, nikt nie wymagał tego od Białorusi która ma mase pomników Dzierżyńskiego itp. a pomimo to jest wiele głosów żeby polepszac stosunki z tym krajem.
Ale z drugiej strony Ukriańcy powini sami się zorientowac że
No jak przez wiele lat Polacy traktowali Ukraińców?

@Goglez: o paleniu cerkwi i akcjach polonizacyjnych nie słyszałeś? O represjach na poziomie administracji państwowej też nie? O przydzielaniu stanowisk według klucza narodowościowego?
No ludobójstwa bym tego nie porównywał, ale wcale świeci nie byliśmy.
@tmb28: @yourboss: Polonizacja i propolska administracja w państwie polskim to takie zło że porównujecie to do wysyłania ludzi do obozów jak bydło na ubój przez Niemców, albo na wiele lat na mroźną Syberię lub odrazu do piachu jak Sowieci, albo do nadziewania dzieci na widły, przecinania piłą i rozcinania brzuchów ciężarnych kobiet, wsadzania tam głodnych kotów, zszywania, ucinania rąk i wyrzucania takich ludzi na ulicę jak Ukraińcy?
No ludobójstwa bym tego nie porównywał,

@Goglez:

Polonizacja i propolska administracja w państwie polskim to takie zło

tak, to było zło, bo w tamtych ksenofobia i nacjonalizm były w modzie. Kto wie, do jakiego stopnia w Polsce by to się rozwinęło. Faszyzowanie zostało przerwane wojnę. Wywołaną przez te same czynniki, tylko państwo było inne. I to Polacy zostali postawieni w szeregu podludzi.
@tmb28: Polacy nie traktowali Ukraińców jak podludzi tylko jak wrogą sobie grupę, do tego do faszyzmu było daleko, nie wiem skąd pomysł że Polska miała być faszystowskim państwem.