Wpis z mikrobloga

Mirki, mam pytanie. Z matematyki uzyskałem 64 procent a progiem na Uniwersytecie Wrocławskim jest 70 na moim kierunku. Niestety zabrakło. Ale mogę składać podanie? Jest szansa na dostanie się, czy automatycznie jestem odrzucony przez brak przekroczenia progu? Chciałbym złożyć podanie na informatykę, jednak nie wiem czy jest sens. Składa się na drugi nabór podania? Czy teraz i zostanę gdzieś umieszczony na liście i automatycznie przeskoczę na drugi nabór jak się w pierwszym nie uda? Nikt nas nie informował, a szukając na własną rękę informacji ciężko się czegoś dowiedzieć. Jest ktoś w stanie mi przybliżyć te procesy rekrutacji?

#matura #uwr #studia #rekrutacja
  • 13
  • Odpowiedz
@Bluebot: chyba po to są progi, że nie można bez nich się dostać. W sumie to nie jestem ekspertem od tego, ale inaczej jaki miałoby sens wprowadzanie progu, skoro i tak można bez niego się dostać?
  • Odpowiedz
@Bluebot: Co do pierwszego pytania... Nie powiem ci dokładnie jak jest na UWr bo nie wiem ale na uczelniach generalnie próg ustalany jest na podstawie najniższej przyjętej osoby. Przyjmuje się określoną ilość osób o najwyższych wynikach, więc co roku wygląda to inaczej, znaczne skoki się zdarzają chociaż przewidywałabym raczej małe. PW np. zastrzega jednak że może sobie ustalić pewien próg który automatycznie uwala, nawet jeśli nie zapełniły się wszystkie miejsca.
  • Odpowiedz
@Angel_of_death: Tak, liczyłem na sztab ludzi, którzy zrobią za mnie wszystko.
@zycienapatencie: @Kampala: @shnutzer: Próg na informatykę wynosi 70% z matematyki. Ale wszyscy studenci dookoła potwarzają, że progi progiem, ale każdy ostatecznie dostaje się tam gdzie chce - jak nie za pierwszym naborem to za rezerwami, drugim naborem gdy zmniejszane są progi itp. I nie wiem ile w tym prawdy
  • Odpowiedz
@janeqq: No, za późno na zmiany decyzji życiowych. Klasa mundurowa, zdawałem rozszerzony wos i historię. Dopiero 3 miesiące przed maturą mnie olśniło, co tak naprawdę mnie interesuje. Dwa odległe światy
  • Odpowiedz
@shnutzer: "Na studia będą kwalifikowani kandydaci, którzy uzyskali co najmniej 115 punktów rekrutacyjnych oraz co najmniej 30 procent punktów z egzaminu maturalnego z matematyki na poziomie rozszerzonym lub co najmniej 70 procent punktów z egzaminu maturalnego z matematyki na poziomie podstawowym"
  • Odpowiedz