Wpis z mikrobloga

@erix: Po kolei, piwo jest napojem kwaśnym i staje się nim już podczas zacierania, więc jakaś tam ilość glinu będzie się rozpuszczać w piwie, jaka to ilość, trudno powiedzieć. Faktycznie glin w podwyższonej dawce spożywany przez dłuższy czas przyczyni się do zachorowania na Alzheimera.
@erix: Niektorzy na piwo.org sa zdania, ze nie szkodzi, bo robi sie warstwa pasywujaca czy cos i wystarczy nie szorowac za mocno. Ja osobiscie bym nie ryzykowal, jesli jest uzasadnione podejrzenie i duzo wieksze od zera prawopodobienstwo, ze moze szkodzic.
@spunky: Dobra, ten koleś zrobił test nie do końca rzeczowo. Raczej nikt nie badał wpływu aluminiowych garnków na zawartość glinu w piwie domowym. Poza tym aluminium ma jedną (moim zdaniem) wadę - przewodzi ciepło lepiej niż stal, więc albo trzeba częściej podgrzewać podczas przerwy albo dobra lodówka.