Wpis z mikrobloga

@oficer-prowadzacy: Wyluzuj, nie atakowałem w ogóle marki, a sam sobie dorabiasz zdanie... Powiedziałem tylko, że ma znaczek BMW, a ty się burzysz, jakbym skrzywdził twoją własną matkę. Widzisz co ta marka z Tobą robi? Koniec, wylogowuję się. Nie mogę na to patrzeć koleś.
  • Odpowiedz
@Kejran: nic nie zauważysz bo zapewne po wczytaniu się w jakieś drobne druczki dotyczące super paliwa dowiesz się, że różnica będzie widoczna dopiero kilku tankowaniach.

• Odpowiedz
@Kejran: Jeśli to jest to samo co kiedyś nazywano V-power Racing to powinno mieć 100 oktanów i być importowane z Niemiec. Kiedyś zalewałem tylko to, auto jechało elegancko, spalania nie badałem, bo "wciągało" tyle ile było w baku. Odkąd mieniłem auto to tankuję zwykłą 95/98( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Kejran: Jeżeli masz seryjne auto to takie paliwo nic Ci nie da. Nie wierz w opinie typu a kumpel mojego kumpla mówi, że daje kopa bo to bzdury.

Zatankowałem na konkretnej rezerwie żeby zobaczyć czy to coś daje.

W ten sposób nic nie zmierzysz więc możesz odpuścić.
  • Odpowiedz
@Mgr_Doc: A możesz mieć i 120 oktanów, jeśli nie zmieniasz stopnia kompresji to w niczym Ci to nie jest potrzebne :) Oktany =/= większa moc.
Większa moc na danym paliwie wymagałby produkowania większej ilości ciepła z tej samej ilości paliwa, a to nijak ma się do oktanów.
  • Odpowiedz
@Kejran: Kiedyś testowałem te paliwa premium i szczerze nie zauważyłem nigdy różnicy ani w mocy ani ilości przejechanych kilometrów (diesel cdi). Więc teraz leje normalny ON.
Natomiast w starym mercedesie 190D czułem zauważalną poprawę mocy na oleju opałowym ;) Za to nieco słabł i gorzej odpalał (nierówna praca silnika kiedy zimny) kiedy wlewane miał bio diesel (kiedyś na bliskiej było często spotykane, teraz nie widzę jakoś).
  • Odpowiedz
@Kejran: te oktany to nic innego jak zdolność do spalania niestukowego, czyli wybuchu niekontrolowanego przez dawkowanie silnika lub komputera. Czyli 98 ne da większej mocy, ale spalanie będzie przebiegać ciszej i w bardziej kontrolowany sposób, czego np o 84 oktanach powiedzieć nie można, bo po prostu ma mniejszą energię, ale trudniej opanowalną. Ponadto - pozostawia więcej sadzy i nagaru.
http://www.wykop.pl/ramka/244949/ktore-paliwo-daje-najwiecej-mocy-pdf/
  • Odpowiedz