Aktywne Wpisy
Kurde bele mireczki, mam problem. Może ktoś coś doradzi. U mojej mamy od jakiegoś czasu nastąpiło pogorszenie wzroku, oraz ogólna apatia, ciągle zmęczenie. Dzisiaj dała się mówić żeby kupić glukometr i sprawdzić cukier. Cały czas oscyluje wokół 300, a teraz wieczorem wynik to 370. W jaki sposób można jej pomóc aby zbić ten cukier. Nigdy się nie leczyła na cukrzycę. Najbliższy termin do lekarza to najwcześniej przyszły tydzień. Istnieją jakieś domowe sposoby,
DerMitteleuropaer +128
Współpracuję z jedną taką małą firemką dostarczającą internet - administruję ich serwerami. Dziewczyny w biurze się tam ostatnio zmieniły i te nowe podesłały mi pismo o od prokuratury "bo nie wiemy co odpisać". W piśmie prokurator po zapoznaniu się z aktami postępowania przygotowawczego prowadzonego o czyn z art 116 ust 1 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych wnosi o przekazanie danych osób na podstawie adresu IP, daty i godziny. Co jest dziwne?
- To że w jednym piśmie wymieniono 28 takich przypadków (do tej pory jak coś takiego widziałem był 1-5 i chyba w większości wypadków chodziło o allegro.
- Wszystkie przypadki dotyczyły filmu "Wkręceni"
- Wszystkie przypadki pochodzą czerwca ubiegłego roku i większość z nich w momencie pisania pisma przez prokuratora już podlegała przepisom o retencji danych telekomunikacyjnych.
- Prokurator wskazuje termin do 10 lipca - czyli poza okresem retencji najmłodszego z udostępniania.
- Lekko zaskoczyło mnie podanie godziny wg UTC (zwykle nie podają i zakładają że jesteśmy w Polsce).
- Dodatkowo chcą informacji kiedy każdy z udostępniających zawarł umowę
- Kopii umów i wszystkich dokumentów związanych z tymi klientami (?)
- Czy adres IP jest statyczny czy alokowany dynamicznie i z czego to wynika
- Czy pracownicy firmy ujawnili jakiekolwiek przypadki świadczące o ściąganiu, rozpowszechnianiu w/w utworu - jednak gdyby tak było to prawdopodobnie mielibyśmy do czynienia z naruszeniem tajemnicy telekomunikacyjnej przez takiego pracownika.
- Jawnie pada tekst że udostępniali w "BitTorrent".
Pismo jest mocno szczegółowe a z drugiej strony prokurator chyba nie jest świadomy retencji (lub może jest?!). Mam wrażenie że ktoś mu podsunął pismo kilka tygodni lub miesięcy temu, a ten je po prostu przyklepał nie wgłębiając się w szczegóły.
#prawo #prawoautorskie i chyba #ciekawosti