Wpis z mikrobloga

... No i w pół godziny po tym jak wyszliście, Mirki, z obserwatorium, niebo się rozchmurzyło i gromada w Herkulesie jest dobrze widoczna. Pozamykałem już teleskopy (fort też już zamknięty), klucze są zdane i czekam na transport w okolice domu. A pogoda się robi coraz lepsza. Fajnie było Was zobaczyć w życiu pozamirkowym ( ͡° ͜ʖ ͡°). Wesoła gromadka jesteście ;). Mam nadzieję że Jowisz i Wenus się podobały :).

Dziś nie oprowadzałem Was od początku ze względu na gardło. Zresztą, już pod koniec teleskopowania może słyszeliście że mi powoli głos siada :). Odkujemy sobie to innym razem! Miło mi było ugościć Was u siebie w pracy. Następną razą możecie przyjść z gotowym zestawem astrotrudnych pytań ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Na osłodę podrzucam zdjęcie M13 (źródło), czyli tej ostatniej gromady, którą już nam przesłoniły chmury.

#astronomiaodkuchni #m13 #oauj #krakow #praca
Al_Ganonim - ... No i w pół godziny po tym jak wyszliście, Mirki, z obserwatorium, ni...

źródło: comment_PwupwIN4ET5tjqihJzDzqZ5USGZMkGJw.jpg

Pobierz
  • 26
@dzangyl: Nic nie pomyliłeś. Mamy rezerwacje po 80 osób do końca roku. A jak to w praktyce wychodzi... To już jest różnie. Na przykład dzisiejsze deszcze wystraszyły potencjalnych zwiedzających i 1/3 miejsc siedzących była pusta. Oficjalnie już nie mogę przyjmować nikogo na listę, ale nieoficjalnie... ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Ci co dziś byli widzieli na własne oczy, że bez rezerwacji można śmiało znaleźć wolne miejsce. Chociaż zdarzało
@Al_Ganonim: nie wiedziałem, że można tak nieoficjalnie ( ͡° ͜ʖ ͡°). Za tydzień zapytam się czy mogę wpaść (jeśli pogoda będzie dobra), jak otrzymam pozwolenie to przyjdę :).
@WuBe: wolam wszystkich! ( ͡° ͜ʖ ͡°) Akcja idzie dobrze, zebralismy juz duzo, narazie trzeba akcje mocniej rozreklamowac, na sierpien bede w PL to przekarze pieniadze do rak wlasnych ;)
@Al_Ganonim: To ja spytałem o to czy opublikowałeś w necie zdjęcie Jowisza, które zrobiłeś swoim Cannonem, po odpowiedzi twierdzącej od razu wiedziałem ktoś Ty :). Moja towarzyszka choć trochę zmęczona była mega zadowolona, a ja to już nawet nie powiem. Świetnie spędziliśmy wieczór! Dzięki raz jeszcze, szkoda, że nie daliśmy rady zostać na historyczne zwiedzanie fortu, świetnie wygląda to wszystko :)