Wpis z mikrobloga

Mircy, pytanie do specjalistów.

Internet LTE, chciałbym mieć router wifi z bateryjką i wyjściem na antenę (choćby ten najmodniejszy Huawei E5377).

Ktoś ma jakieś doświadczenia z operatorami i działaniem takiego rozwiązania?

• 16
  • Odpowiedz
@ElCidX: Bo nie mam możliwości innego i bo chcę mieć go ze sobą jak gdzieś jadę.

Właśnie ta najlepsza oferta play nie jest taka kolorowa. Owszem, 30GB miesięcznie, ale w przypadku urządzenia wifi w pakiecie to jest 60 złotych.
  • Odpowiedz
@maxpawkas: Towarzyszu, na nadajnikach play masz 100 GB gwaranatowane w lte i 3g, a lejek dostajesz dopiero po 250 GB najwcześniej (sprawdzone info :))

Jeśli chcesz rozsyłać wifi po domu tym to ma strasznie #!$%@? zasięg, w drugim pokoju może być już problem z odbiorem. Ja jestem zwolennikiem rozwiązania oddzielnie modem i router.

W play masz ofertę na kartę za 45 zł/mc beż żadnej umowy.
  • Odpowiedz
@ElCidX: Ale muszę oddzielnie kupić urządzenie, więc z amortyzacją wychodzi już całkiem sporo...

Więc oferty z umową zdają się wychodzić taniej ostatecznie. Właśnie nie wiem co z tym zrobić.

A może mi wyjaśnisz jak to działa z doładowywaniem internetu na kartę. Kupuję starter i... co dalej? Doładowuję kartę jak zwykły telefon pre-paid i muszę tam wystukać jakiś kod? A gdybym chciał sobie go doładować tylko za 10 złotych? Ja tego nie
  • Odpowiedz
@maxpawkas: aby aktywowac pakiet nolimit potrzebujesz na koncie 45 złi aktywne połączenia.
Tak kupujesz starte i aktywujesz pakiet, przez play24, kodem czy smsem.

Urządzenia w abo drożej wychodzą, od abo bez urządzenia.
Karta wychodzi drożej od samego abo, ale nie jesteś związany żadną umową, jak nie potrzebujesz to nie używasz.
  • Odpowiedz
aby aktywowac pakiet nolimit potrzebujesz na koncie 45 złi aktywne połączenia.

@ElCidX: Ja właśnie nie rozumiem jednej rzeczy.
Telefon na kartę działa tak, że doładowuję sobie za 5 złotych, co przedłuża mi ważność konta o 7 dni i mam na koncie 5 złotych. Mogę je wygadać, albo powysyłać smsy, bo znam ich cenę.

A w przypadku internetu na kartę? Jak to jest, że doładowanie za 10 złotych daje mi 500mb transferu,
  • Odpowiedz
@maxpawkas: aby miec to nolimit. doładowujesz za 50 zł, aktywujesz pakiet za 45 zł jak chcesz na miesiąc, czekasz na aktywację kilka godzin, albo szybciej.

W urządzeniu ustawiasz tylko aby korzystało z sieci play i heja.
  • Odpowiedz
@ElCidX: Jestem w moim rozumieniu tej sprawy na takim etapie:
mam kartę, którą muszę doładowywać, żeby utrzymać ważność konta. To jest logiczne i proste.

Dalej, każde doładowanie przedłużające ważność konta to zasilenie tego konta środkami - powiedzmy, że co miesiąc doładowuje konto za 30 złotych, co przedłuża mi jego ważność o 30 dni.

Piszesz, że deklarowane przez Play 6GB przy doładowaniu za 30 złotych

To bonus za doładowanie.

Zatem po jednym
  • Odpowiedz