Wpis z mikrobloga

#stan #zdrowie #miechunka #walory Miechunka jadalna na zdrowie i kulinaria

Odkryli jej walory Inkowie. Przybysze z Europy przywieźli ją blisko 300 lat temu do Anglii. Teraz miechunka znana jest i uprawiana w różnych częściach świata.

Po odkryciu drogi morskiej do Nowego Świata, zaczęły napływać do Europy, zrabowane przez chciwych, bestialskich i walecznych "gości" ze Starego Świata, nie tylko bogactwa w postaci złota, biżuterii czy wyrobów kultury materialnej tamtejszych mieszkańców, ale również rośliny i owoce egzotyczne.

Trafiła też do Europy m.in. miechunka peruwiańska, nazywana rodzynkiem brazylijskim, wiśnią peruwiańską, jagodą inkaską - egzotyczna roślina o niezwykłych właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Jej wielorakie walory zdrowotno-odżywcze, znali i doceniali Inkowie, toteż nazwali ją "złotą jagodą".

Skarbnica witamin i minerałów

Owoce miechunki peruwiańskiej mają wielkość pomidorka koktajlowego o barwie pomarańczowo-złotej, ukrywają się w jasnobrązowej otoczce, w tzw. mieszkach. Odznaczają się wyjątkowym delikatnym słodko-kwaśnym smakiem z nutą goryczki, który co nieco przypomina smak agrestu, kiwi lub ananasa. Zdaniem niektórych osób, owoc miechunki przypomina smak, połączenia pomidora z pomarańczą.

Miechunkę nazwali tak, gdyż rewelacyjny malutki jej owoc, jest skarbnicą witamin i składników mineralnych, m.in. witamin: C, A, B1, B2, B3 i B12 oraz wapnia, żelaza, fosforu i błonnika pokarmowego. Wartości odżywcze miechunki w 100 g owoców są następujące: energetyczne - 53 kcal, białka ogółem - 1,9 g, tłuszcze - 0,70 g, węglowodany - 11,20 g oraz minerałów - wapń – 9 mg, żelazo - 1 mg, fosfor - 40 mg.

Zawartość witaminy C w miechunce (11,10 mg/100 g), może zapobiec jesienno-zimowym przeziębieniom, ale też wspomaga układ krwionośny (uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko miażdżycy, obniża ciśnienie), jak również wzmacnia stawy i kości. Jej kwas askorbinowy neutralizuje wolne rodniki, które uszkadzają komórki skóry i są odpowiedzialne za procesy starzenia się skóry.

Wzmacnia kości, leczy stawy i kamicę

Witamina A (720 IU/100 g) zawarta w owocach miechunki, wzmacnia układ odpornościowy i także wpływa na prawidłowy stan skóry. Równocześnie witamina A odgrywa bardzo ważną rolę w procesie prawidłowego widzenia. Ponadto bierze udział w procesie tworzenia rodopsyny – barwnika obecnego w pręcikach siatkówki oka, który zapewnia możliwość widzenia po zmroku i przy słabym oświetleniu.

Owoce miechunki peruwiańskiej są także bogatym źródłem witamin z grupy B, które mają istotny wpływ na zwiększoną odporność organizmu na stres, a także poprawiają sprawność intelektualną, nastrój i stan zdrowia psychicznego człowieka.

Zawarty w miechunce wapń (9 mg/100 g) i znacząca ilość fosforu (40 mg/100 g) – bardzo ważne w procesach życiowych pierwiastki mineralne – biorą udział w mineralizacji kości i zębów, czyli wpływają znakomicie na poprawę stanu zębów i kości. Saponiny i flawonoidy zawarte w owocach miechunki mają właściwości przeciwzapalne, dlatego mogą być stosowane w leczeniu przewlekłych chorób stawów, skóry, otyłości, kamicy moczowej i mogą być stosowane w kuracjach odtruwających.

Przeciw cukrzycy, ciśnieniu i starzeniu

Zdaniem dietetyków, również pestki zawarte w owocach miechunki, pełnią bardzo ważną rolę w łagodzeniu zdrowia ludzi – działają oczyszczająco, w przypadkach problemów z trawieniem i notorycznymi zaparciami.

Przez wieki miechunka była także stosowana w medycynie ludowej, jako środek moczopędny, przeciwzapalny i przeciwreumatyczny, a dziś wiadomo, że ma też właściwości przeciwnowotworowe. Badania naukowe owoców wykazały, że surowy ekstrakt z owoców miechunki jadalnej działa przeciwko rakowi, który atakuje wątrobę.

W badaniach in vitro stwierdzono możliwe działania przeciw cukrzycy i obniżające wysokie ciśnienie krwi. Wykryta w miechunce peruwiańskiej melatonina – zdaniem lekarzy - może mieć skuteczne zastosowanie w zapobieganiu lub leczeniu chorób związanych ze stresem oksydacyjnym, w tym także chorób neurodegeneracyjnych, które występują w okresie starzenia się ludzi.

Na oczy, bóle gardła i nowotwory

W opinii ekspertów, owoce tej rośliny wzmacniają nerw wzrokowy, łagodzą bóle gardła, wspomagają leczenie prostaty, oczyszczają krew i mają właściwości moczopędne. Mogą być używane jako naturalny środek uspokajający. Mają zastosowanie terapeutyczne, pomagają oczyścić krew, tonizują nerw wzrokowy, łagodzą infekcje jamy ustnej i gardła. Pomagają także zapobiegać rakowi jelit, żołądka i jelita grubego.

Suszone owoce miechunki peruwiańskiej, zwanej jadalną, stanowią doskonałą i zdrową przekąskę – jako oryginalny i wyborny dodatek do potraw, sałatek, płatków owsianych, jogurtów i deserów. Są ze wszech miar idealne do ciast i dżemów, można je jeść na surowo, w sałatce owocowej, przyrządzać z nich koktajle, budynie i inne desery.

Miechunka peruwiańska to wieloletnia roślina owocowa o wysokości 1-2 m, żyjąca w ciepłym klimacie obszarów tropikalnych Ameryki Południowej (Boliwia, Kolumbia, Ekwador, Peru i Wenezuela). W końcu XVIII wieku przywieziona została do Anglii z powodu swoich ozdobnych i jadalnych owoców.

Aktualnie uprawiana jest komercyjnie nie tylko w Ameryce Południowej, lecz i w Republice Południowej Afryki, Gabonie, Egipcie, Francji, północno-wschodnich Chinach i Indiach. Rozprzestrzeniła się również w wielu innych regionach świata: w Australii i Nowej Zelandii, na Hawajach, Karaibach, Wyspach Galapagos, Wyspach Brytyjskich, a także w Afryce, Azji i Polinezji. Rzadko uprawiana jest też w Polsce.
Źródła: poradnikzdrowie.pl i magicznyogrod.pl.

Stanisław Cybruch

Na zdjęciu ilustracyjnym - miechunka peruwiańska, jagoda inkaska, rodzynek brazylijski. Foto: sudawia.pl.google.com.
stanislaw-cybruch - #stan #zdrowie #miechunka #walory Miechunka jadalna na zdrowie i ...

źródło: comment_Zld2nDxaatnBWyEzWuTs4YCQq2hTVHDJ.jpg

Pobierz
  • 2
@Orjion: Radzę poczytać o szczegółach na temat miejsca hodowli miechunki peruwiańskiej (chodzi o nasłonecznienie i zacisze), rodzaju gleby i wilgotności. Nigdy nie należy spożywać tego owocu, gdy nie jest dojrzały, bo może być trujący.