Wpis z mikrobloga

Quiche z porami, serem feta i pomidorami

Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- jedno jajko
- mała łyżeczka soli
- szczypta cukru

Składniki na farsz:
- jeden por, posiekany w półksiężyce
- ser feta (2/3 opakowania np. Favita)
- cztery jajka
- cztery łyżki śmietany
- kilka kosteczek sera wędzonego (jeden dwa plasterki, posiekane na drobno)
- kilka plasterków pomidora
- suszone pomidory, bazylia, czosnek inne ulubione przyprawy
- sól
- pieprz

Klasyczne ciasto kruche: mąkę i sól, oraz cukier wymieszać z masłem pokrojonym w kostkę, kiedy powstaną grudki wbić jajko i szybko zagnieść.Wstawić na godzinę do lodówki. Przed samym pieczeniem rozwałkować najlepiej na papierze do pieczenia (łatwiej się przekłada do formy) i nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia - na wierzch położyć obciążenie mogą być metalowe noże i widelce (5-6 szt.).

Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, zdjąć obciążenie oraz papier i piec jeszcze odkryte przez 15 min do zrumienienia ciasta. Wyciągnąć z piekarnika, dodać składniki na farsz.

Pora posiekać w półksiężyce, umyć i poddusić na łyżeczce masła,zostawić do ostygnięcia.
Jajka wymieszać ze śmietaną, posolić wrzucić posiekany ser wędzony. Po drugim pieczeniu już bez przykrycia wyłożyć na ciasto podduszonego pora, zalać jajkami wymieszanymi ze śmietaną i serem wędzonym, posypać kostkami sera feta (takimi 1,5 x 1,5 cm), położyć plasterki pomidora, dodać ulubione przyprawy i wstawić ponownie do pieczenia na 15 minut.

Podawać z wodą mineralną, lub białym winem.
Czas przygotowania całości około dwóch godzin, wraz z leżakowaniem ciasta.
Poziom trudności: na pewno nie dla ludzi, którzy przypalają wodę.

#gotujzwykopem #jedzenie #foodporn #niebieskipasekwkuchni

sorasill - Quiche z porami, serem feta i pomidorami

Składniki na ciasto:
- 250 g ...

źródło: comment_VdGtakUeuR4MrULDPLbzk9PZ8rjnfW5a.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz