Wpis z mikrobloga

#apple #os-x #gorzekiezale #macbook #monitory #laptopy #laptop Jeszcze jeden spam i przestroga dla wszystkich którzy kupują zewnętrzny monitor do współpracy z os-x.

Skalowanie czcionek os-x wygląda dobrze jedynie na monitorach z wysokim PPI np. RETINA przy 13,3''

Monitor EIZO EV2455 z rozmiarem pixela 0.270 x 0.270 mm przy rozdzelczości 1920x1200 nie nadaje się do komfortowej pracy z tekstem.

Windows ma inny standard i prymitywniej skaluje czcionki (zdjęcie po lewej), dlatego na niskim PPI tekst będzie wyglądał na ostrzejszy.

Przy wyborze monitora warto zwrócić uwagę na nowe modele z dobrymi parametrami, niestety często droższe niż sam laptop.
Pobierz IOException - #apple #os-x #gorzekiezale #macbook #monitory #laptopy #laptop Jeszcze ...
źródło: comment_K4HOHvf7O914IHqUPD0ksM5MQFPEF0iy.jpg
  • 3
Przy wyborze monitora warto zwrócić uwagę na nowe modele z dobrymi parametrami, niestety często droższe niż sam laptop.

@IOException: ja mam jakies delle za 1k i wszystko wyglada elegacnko.

Pokaz mi monitory za 8000zl, ktore nadaja sie do pracy z maciem(bo ma byc drozej niz laptop)
@kielonek: Wcześniej zrobiłem screena zróżnicą(lewa-debian, prawa-yosemite) Nie można powiedzieć, że czcionki wyglądają jakoś "źle", ale po prostu dla niektórych może być to istotna różnica. Jeżeli Tobie wsio się podoba - to bardzo się cieszę.

Ja zdziwiłem się mocno, że nie wygląda to tak samo jak na linuxie czy windowsie. Na początku zmieniałem ustawienia, skalowania, tryby wyświetlania - ale to na nic. Taki urok os-x.
Pobierz IOException - @kielonek: Wcześniej zrobiłem screena zróżnicą(lewa-debian, prawa-yosem...
źródło: comment_Y7oPP0qxyMdKQ7oJttVSn7uP3eRYmMjy.jpg