Wpis z mikrobloga

Mirki, chcę zrobić swój pierwszy miód pitny. Ktoś pokaże paluszkiem jakiś dobry artykuł, post na forum, wideo czy coś podobnego. Chodzi o szybkie i dość bezbolesne wtajemniczenie się w #miodosytnictwo.

Nie chcę robić jakiś cudów. Po prostu dla odmiany chciałem zrobić miód pitny, bo zwykle warzę p--o, a ostatnio zasmakował mi miodzik ze sklepu.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Hej, mam za sobą z 70 litrów. Poczytaj może https://www.dropbox.com/s/jf3n7qk38qh4pwv/mead_guide.doc?dl=0 (zbiór zasad zrobiony przez Kaczora z wino.org.pl). Niektóre rzeczy brzmią tam zbyt skomplikowanie, w sumie miód robi się dużo prościej, niż p--o.
Musisz zdecydować:
- czy chcesz bardziej wytrawny, czy na słodko/pół-słodko)
- czy jakiś z dodatkami (np. korzenny, albo chmielony),
- czy wytrzymasz czekać rok/dwa lata.

Najlepiej - w dobrze wyposażonych sklepach masz małe buteleczki po 200ml - spróbuj jakiegoś trójniaka,
  • Odpowiedz
@bachus: Na razie próbowałem półtoraka i dwójniaka. Teraz chciałem zrobić czwórniaka, żeby nie czekać na niego za długo. Wolę już po roku mieć efekty i wiedzieć, czy warto się w to bawić, czy lepiej sobie po prostu kupić raz na ruski rok butelkę w sklepie :)

Czwórniak będzie bardzo wytrawny? Zero słodyczy? Muszę chyba nabyć trójniaka i czwórniaka, żeby mieć jakiś pogląd na to, co mi najbardziej odpowiada. Zasadniczo wolałbym
  • Odpowiedz
@spunky: no z założenia czwórniak jest bardziej wytrawny. Teraz startowałem z ~25Blg i zeszło do ~2.5Blg. Po domiodzeniu możesz uzyskać "mocny czwórniak" (moc w sensie ilości miodu), możesz zwiększyć cukier do tego co Ci smakuje (np. ja lubię słodkie, powyżej 5-6Blg), no ale automatycznie miód dłużej dojrzewa.
Kup czwórniaka (ale nie takiego z biedronki za 11zł...) i spróbuj. Czwórniak a trójniak/półtorak to dla mnie dwa różne napoje alkoholowe. Trójniak/dwójniak to
  • Odpowiedz
@bachus: Dzięki za celne uwagi. Nie myślałem, że uzyskam jakąkolwiek pomoc na mirko, gdzie tag obserwuje 1 osoba...

Mówisz, że nie ma sensu robić 5L? Kurcze a ja właśnie na taką ilość się nastawiłem. Znaczy się kupiłem sobie 5L balonik, więc miodu pewnie w to wejdzie mniej... To miało być tylko na spróbowanie. Przy miodzie z tego, co się orientuję nie ma tyle roboty co przy piwie więc chciałem coś na szybko nastawić.

Jeśli chodzi i miód, to kupować jakiś konkretny (np. lipowy) czy może być to jakiś tańszy miód z marketu. Będzie duża różnica w
  • Odpowiedz
No za dużo osób nie interesuje się tym - a nie wiedza, co traca ;-)
Po pierwsze, jak masz jakiś fermentator od piwa 10L - nastaw tam. Miód potrafi burzliwie fermentować. nastaw sobie z 5.5L, dodatkowo sprawdź dokładnie pojemność tego demijohna - czasem maja wiecej, niz 5L.
Najważniesze uwagi:
- liczysz proporcje w litrach. Ja stosuję prosty przelicznik: 1.4kg miodu to około 1L miodu. Przykładowe proporcje na 10L nastaw:

czwórniak: 2.5L miodu + 7.5L
  • Odpowiedz
@bachus: Oj widzę po tym jak mądrze do mnie piszesz, że chciałem do tego podejść za bardzo po macoszemu i na szybko. Muszę w takim razie najpierw przeczytać ten zbiór zasad Kaczora i się podszkolić zanim zacznę się z tym "bawić". A miało być szybko i "bez zobowiązań" ( ͡º ͜ʖ͡º)

Na pewno się jeszcze do Ciebie odezwę z ewentualnymi pytaniami.

ps. odpowiadając wołaj mnie
  • Odpowiedz
@bachus: Przeczytałem mniej więcej polecany przez Ciebie poradnik.

Ogólnie mam w tym momencie dostępne:
- fermentory plastikowe 30L z rurką,
- balon szklany 5L z korkiem i rurką,
- miód 3L (przekabaciłeś mnie, zrobię więcej
  • Odpowiedz
@spunky: ogólnie sporo pisania, na wstępie: pierwszego czwórniaka (a w sumie był tak pomiędzy czwórniakiem a trójniakem) zrobiłem bez większej magii (G995, pożywka i niech samo idzie, zeszło do 6Blg i wyszedł świetny miód).
Czy masz w domu:
- balingometr (cukromierz?). Do miodu moim zdaniem jest niezbędny. taki zwykły do wina będziesz sobie musiał sam przeskalować (pokazuja do 20-25Blg a przy miodach może to nie wystarczyć; specjalny do miodu kosztuje z 60zł, ale nie ma sensu kupować, sam sobie przeskalujesz),
- miodu masz 3L? nie 3kg? Można już uderzać w 10L nastaw, więc by się przydała jeszcze jedna dama 5L,
- jaka masz pożywkę? Wieloskładnikowa? z Komórkami drożdzy etc.? Miód jest bardzo ubogi w składniki do fermentacji, szczególnie zwiazki
  • Odpowiedz
10g wystarczy :-) Jak dodasz 15g to nie będzie źle, ale 50g to stanowczo za dużo ;-) Pamiętaj, że jak będziesz robić MD, po kilku godzinach będzie dość aktywnie się pienić (jak zrobisz w butelce 1L i nawet dasz 0.3L, to na 99% rano będzie wszystko na zewnątrz).
Pamiętaj, aby butelkę zatkać czopem z waty (ale nie szczelnie! Ma być dostęp powietrza, ale nie żeby muszki owocówki wlazły, bo jak one zakażą,
  • Odpowiedz
1.5L powinno być OK. Jak Ci będzie za bardzo buzować, to przelej do 5L butli. Pamiętaj, że ma być czysto, żeby na tym etapie niczym nie zaświnić. Wodę na wypadek wlej przegotowaną.
  • Odpowiedz