Wpis z mikrobloga

Miraski z #krakow, powiedzcie mi jak to jest z biletami na jedną linię. Jak się ma wykupiony bilet na określoną linię, to można jechać jeden przystanek dalej poza wykupioną linię. Obowiązuje to jednak tylko dla przystanków: końcowy i początkowy czy te 'po boku' też się w to wliczają?
Przykład: Mam bilet kupiony na 4, mogę jechać z tym biletem na rondo Grzegórzeckie?
#mpk #pytanie
  • 19
@mattttx: @Melisandre: Dokładnie tak. Trasa musi pokrywać się na odcinku przynajmniej dwóch przystanków, żebyś mogła dodać jeden przystanek w bok/przód. Czyli tramwajem 4 możesz pojechać na rondo grzegórzeckie (pokrywa się trasa bronowice-rondo mogilskie), ale np do Dworca Głównego Tunel już nie (tylko przecięcie się linii w punkcie rondo mogilskie).
Edit: Trzeba się pilnować, bo o ile mając bilet na 4 pojedziesz na grzegórzeckie 5 czy 14, o tyle jadąc 50
@mattttx @suckuba: Mając miesięczny na 18 mogę w takim razie dojechać z mostu grunwaldzkiego na ruczaj linią 194? I na odwrót - mając miesięczny na 194 mogę wsiąść w dowolny tramwaj na ruczaj? Wiem, że pewnie głupie pytanie, ale wolę się upewnić :-).
@Rozamunda: Właśnie nie wiem, jak jest z autobusami, bo różne się mówi - dla mnie logiczne jest to,że jak tramwaj i autobus jadą do siebie równolegle (tak jak właśnie 18 i 194), to mogę jechać i tym, i tym. Ale nigdy nie ryzykowałam i nie sprawdzałam, może @mattttx wie? ;)
@mattttx: Tak samo nam tłumaczył kanar, wypisując mandat :D Ale z drugiej strony, można jechać na mogilskie z grzegórzeckiego 50 i 9 mając bilet na 14, a przecież one zatrzymują się na przystanku Rondo Mogilskie, ale w różnych miejscach? Chyba, że nie można i znów na krzywy ryj jeżdżę :D
@mattttx: W przepisach taryfowych mowa jest o komunikacji miejskiej, a nie tramwajowej czy autobusowej:

Pasażerowie korzystający z biletu okresowego na określoną linię lub dwie linie komunikacyjne są uprawnieni do przejazdów po trasie tej/tych linii (od przystanku poprzedzającego rozpoczęcie wspólnej trasy do pierwszego przystanku po ustaniu wspólnej trasy) pojazdami każdej innej linii.