Aktywne Wpisy
202492 +187
Nacho_Libre +15
#sluchamzlastfm #sluchamzlastfm2 #muzyka #spotify #lastfm
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
zastanawiałem się ostatnio nad freelance'owymi zleceniami deweloperskimi(jee, jse, android) z #zagranico żeby poprawić sobie troszkę sytuację materialną, a ponoć w taki sposób można całkiem sporo wyciągnąć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
1. Czy ktoś z was ma z tym jakieś doświadczenie?
2. Z czym to się je?
3. Jak konstruować umowy, żeby nie zostać wydymanym?
4. Na co uważać by nie wpakować się w szambo i nie zostać wydymanym?
trochę #programowanie
wołam @JavaDevMatt - mieszkasz i pracujesz za granicą, może przed emigracją bawiłeś się takimi zleceniami? Jeśli masz jakąś wiedzę w temacie, proszę, wypowiedz się :)
i potencjalnie zainteresowanych
@konradeczek, @zielonymirek
5. Gdzie i jak szukać?
Od 2 lat zajmuje się freelancerowym outsourcingiem IT dla klientów z UE i USA. Rany, jak poważnie to brzmi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zacząłem od serwisu freelancer.com gdy #!$%@?ły mnie stawki w PL (zlecenia.przez.net, oferia itp.).
Na pierwszy ogień opłaciłem abonament za plan STANDARD (obecnie $49,95/m), stworzyłem portfolio projektów (głównie iOS, Android, PHP w Zend/Symfony/Laravel) i podlinkowałem profil na wszystkich swoich projektach które już kiedyś stworzyłem. Doszedłem do wniosku, że nie ma sensu
a) praca w Polsce, na UoD/UZ/B2B, za stawkę 80 PLN netto/h
b) praca w USA, na kontrakt, za stawkę ~$60/h
to zawsze wybiorę polskie zlecenie. Łatwiej się dogadać, kwestie prawne nie pożerają aż tak dużo czasu i prowadzenie projektu w PL jest znacznie prostsze.
Natomiast przy wyższych stawkach (rekord: $140 za h) nie ma co gdybać i patrzy się na czysty zysk
- ikonki pokazujące, jakie kursy skończył zleceniobiorca, z jakiego kraju pochodzi, jakiego typu ma konto.
(bardziej ufa się użytkownikom z kontami "premium", z ukończonymi kursami)
- "wskaźnik ukończenia", mówi ile projektów zostało zrealizowanych z pozytywnym skutkiem.
- profil zleceniobiorcy pokazujący dodatkowe statystyki (terminowość, zmieszczenie w budżecie), komentarze i
@Teal_c: śmieszne, że to piszesz, bo polskich serwisów nie ma. freelancer.com kupił zlecenia.przez.net rok temu i migrował użytkowników do freelancer.com
Polski freelancing ma się bardzo dobrze, trzeba tylko wiedzieć gdzie szukać.
Zlecenia.przez.net to był rak polskiej freelancerki, ciesze się że został sprzedany. Niestety oferia przejęła pałeczkę : (.
@Teal_c: na co masz najwięcej zleceń? I za co najwięcej płacą?
Najwięcej zleceń na PHP (Symfony/Laravel) w Polsce. Obecnie 3 stałe umowy w Polsce i średnio 2 projekty zagraniczne w miesiącu.
Najlepiej płatny Objective-C za granicą. Tutaj poszedł rekord $140/h.
Javy staram się unikać z powodu osobistych preferencji :).
usuń konto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
1. Praca stała związana z kontraktami stałymi w PL: 20h tygodniowo
2. Praca dorywcza związana ze zleceniami w PL: 0-20h tygodniowo
3. Praca dorywcza związana ze zleceniami spoza PL: 0-20h
Pozwolę sobie wymienić w punktach pewne przemyślenia związane z każdą z technologii.
1. 14 lat temu zainteresowałem się PHP, w którym bez przerwy po dziś dzień kodzę.
Oczywiście czasy strukturalnego PHP 4 już dawno minęły, dziś mamy pełną obiektowość, rewelacyjne frameworki (Symfony i Laravel), live-deploy, testy jednostkowe i ogólnie cud miód.
Wróżę, że PHP będzie się miało przez kolejne kilka lat bardzo dobrze. Taylor ze swoim Laravelem wniósł sporo świeżości w zatęchłe już community! Ponadto PHP przestaje być postrzegane jako język dla script-kiddies, dojrzał i stał się rewelacyjnym narzędziem obarczonym kilkoma