Wpis z mikrobloga

#matura
Jest jakaś szansa na to, że ten wpis w całym tym spamie zostanie w ogóle znaleziony?
Mam pytanie o NOWĄ LICEALNĄ MATURĘ z języka obcego na poziomie rozszerzonym.
Jeżeli wybiorę rozprawkę to ile muszę użyć argumentów / ilukrotnie je rozwijać tak żeby dostać maksa za treść?
Wiem że jest jakieś rozróżnienie jeśli chodzi o to czy jest to 'opinion essay' czy 'for or against essay' ale szczegółów nie znam
  • 7
  • Odpowiedz
@niunix: for/against standardowo to 2 za i 2 przeciw.

Opinion essay- we wstępie podajesz swoją opinie na temat. 2 argumenty potwierdzające twoją tezę, potem dajesz, że niektórzy ludzie mają inne zdanie niż ty, a następnie udowadniasz, że nie mają racji (np. Temat: Wyraź opinie czy palenie szkodzi. Twoja teza: Szkodzi w #!$%@?. 2 argumenty: dostaniesz raka i żółte zęby. Kontrargument: Niektórzy zwolennicy palenia twierdzą, że jest wiele bardziej szkodliwych używek, ale
  • Odpowiedz
@jazgotx: ale jak mam powiedzieć że oni kłamią? Tzn mam przytoczyć argument niezgodny z moją wizją świata ale prawdziwy w #!$%@? i powiedzieć że jest prawdziwy w #!$%@? ale w całokształcie to i tak jest nieistotny?
  • Odpowiedz
@niunix: Coś w tym stylu, o np. o temacie posyłania 6 latków do szkół ( bo często miałem ten temat na korkach). Załóżmy, że opowiedziałeś się przeciw posyłaniu 6 latków i dałeś już 2 argumenty (możesz dać i 3, ale limit raczej przekroczysz słów), to ten kontrargument może wyglądać tak:

Some experts claim, that the faster children go to school the more inteligent they become (nie ma tu błędu składniowego? :D).
  • Odpowiedz