Wpis z mikrobloga

Każdy czepia się Apple'a który prezentuje jakąś wartość użytkową i jakby nie patrzeć są często niespotykane gdzie indziej i/lub pionierskie funkcje i unikalny user experience. Natomiast nikt nie czepia się zegarków Omegi, Roleksa czy samochodów Rolls Royce'a, przy czym powszechnie wiadomo, że te zegarki są mniej dokładne niż byle kwarcowe Casio za 50 zł, ich odpowiedniki z podobnych materiałów można kupić dużo taniej, samochody Rollsa wcale nie są jakieś nowoczesne ani bardziej bezpieczne. Zapewniające podobny komfort auta powiedzmy BMW serii 7 czy Audi A8 można kupić dwa-cztery razy taniej, w pełnym wyposażeniu, przy czym część z tych opcji nawet nie jest dostępna w Rollsie. Za to można zamówić lakier za 40 000 zł, diody led w podsufitce udające gwiazdy czy inne drogie gówno, nie przekładające się na faktyczną funkcjonalność.

Stąd moje pytanie

Dlaczego do #!$%@? nędzy każdy hejter uwziął się na Apple'a?

Bo to jedyna marka premium która teoretycznie byłaby w waszym zasięgu? Bo koło butów Churchsa to nawet stać nie będziecie? Bo Dolce Gabbana to możecie sobie co najwyżej na wystawie obejrzeć?

Jest dużo marek premium lub luksusowych, część z nich faktycznie daje lepszą jakoś, część to gówno zawinięte w złoty papierek. Jednak to apple ma najwięcej hejterów - trochę tego nie rozumiem. Sam bym nie kupił najnowszego iPhone czy Apple Watcha ale ten problem można bardzo prosto rozwiązać. Nie podoba mi się to tego nie kupuje.

#iphone #apple #pytanie #oswiadczenie
  • 26
@WhosYourDD: Skad te informacje o niedoskonalosciach Omegi i Rolexa i wyzszosci uzytkowej Casio? Omega jak i Rolex wciaz sa chyba recznie skladane z wyjatkowych materialow? RR tez chyba jest wciaz recznie skladany, recznie wykanczany i wciaz chyba odbiega materialami od & czy A8? Masz jakies odniesienie do jazdy RR i 7? Pytam bo ja nie mam. Argument nie stac na apple i hejt chyba nie trafiony bo flagowy model samsunga i
@WhosYourDD: Bo marki które wymieniłeś utrzymują wartość. Jeśli kupisz sobie złotego Roleksa, to kiedy za rok wyjdzie jakiś nowy model, nikt nie będzie Ci wmawiał, że twój to już gówno i musisz go wymienić. Bo Rolls-Royce nie będzie będzie Ci próbował wcisnąć Rolls Royce roweru, Rolls Royce hulajnogi czy Rolls Royce wacików, by czerpać prestiż z samochodu, a Bentley nie będzie od Ciebie wymagał używania specjalnego paliwa (oprogramowanie, iTunes itp).
Skad te informacje o niedoskonalosciach Omegi i Rolexa i wyzszosci uzytkowej Casio? Omega jak i Rolex wciaz sa chyba recznie skladane z wyjatkowych materialow?

@empeash: widać że nie masz pojęcia o czym piszesz, a już bronisz Omegi i Roleksa. Tak się rozprzestrzenia mity, na takich jelonkach "marka" tych firm bazuje.

Podstawowa kwestia to mechanizm działania - zapewniam ci, że byle kwarc za 50 zł jest dokładniejszy niż każdy zegarek mechaniczny. W
@WhosYourDD: Mnie się po prostu wydaje, że to hejterstwo było nasilone jeszcze kilka kat temu, kiedy Apple nie było tak bardzo popularne w PL, a co co kupili to zachowywali się jak typowe snoby.
Apple marką premium i towarem luksusowym? Nie żartuj sobie, takie rzeczy to tylko w polsce i krajach trzeciego świata.

@Aureli: marka premium to nie to samo co luksusowa.

Ja myślę, że jeżeli coś w świecie komputerów nazywać marką premium, to właśnie Apple. Chyba ze uwzględniamy też taki szajs jak Vertu.

Fakt, w Stanach Apple nie jest niczym nadzwyczajnym, ale trzeba pamiętać, że zwykłe kompy również mogą sobie kupić odpowiednio taniej.

Jeśli
@WhosYourDD: Zadalem Ci pytanie skad masz info na co odpowiedziales mi, ze nie mam pojecia... Zapytalem jakie masz odniesienie do RR i 7 czy A8 napisales ze ktos w tescie napisal. Wspomnialem, ze wyjatkowosci ktorej brak apple, Omedze czy Rolexowi nadaje produkcja reczna w Szwajcarskich manufakturach a nie masowka w Chinach, to mi z mlekiem i furmankami wyskakujesz...
@WhosYourDD: #!$%@? człowieku jak potłuczony, produkty Apple są #!$%@? głównie z powodu ich właścicieli wynoszących je do piedestałów i uznających że posiadają wyższy status społeczny (przyzwolenie na bóldupienie, fani androida nie mogą, bo nie) bo mają ugryzione jabłko na telefonie, jesteś idealnym tego przykładem.