Wpis z mikrobloga

Ja wiem Mireczki ze budzet wysoki i w ogole, ale serio to chyba wazne ktore chipstey wziac? za 2 lata 1155 moze byc juz smiechu warte, wiec lepiej chyba isc w 2011?
@Vontroba: to za dwa lata wymienisz tylko mobo + CPU i ewentualnie RAM. Titan X wciąż będzie wymiatał, a jak przestanie, to dokupisz drugiego. :) Jeżeli grasz w 4k (lub robisz downscaling) to bierz Titan X.
@plnk: Dzieki. Czyli zasilacz pewnie tez 1000W zeby mi te 2 Titany uciagnal, czy 850 wystarczy? No i nie wiem jak one beda ew. w SLI chodzily. Szukalem po internetach jakis testow, ale nic nie znalazlem. Problemem moze byc tez odprowadzanie ciepla, bo z tego co czytalem Titan dosc monco sie grzeje, a w wode nie chce isc
Chcesz kupić PC za 9K? Super! Tylko taki komputer, które niestety po 2-3 latach ci się #!$%@? więc musisz #!$%@?ć chłodzenie fabryczne i i zamontować tytanowe wiatrakiz a 9000 dolarów, do tego rurki z aerożelem za 5000zł (dostępne w naszym sklepie internetowym), no i urządzenie mierzące obroty, temperaturrę oraz poziom #!$%@? starego w twojej dupie, bo inaczej jest ryzyko zawału. Przeczytaj też koniecznie poradnik Sebastiana Gałeckiego (niestety niedostępny w PDF ale możesz
@Vontroba: 1 monitor? Jaka rozdzielczość? Ja bym kupił 980, a potem 980ti, powinna mieć parametry takie jak Titan x, tylko 6gb pamięci, ale tańsza i producenci będą mogli tworzyć własne chłodzenia, więc lepiej się podkręci.
@Vontroba: A ja bym poszedł w LGA1150 i wziął i7 4790k z dobrym chłodzeniem i podkręcił, a do tego dwie 980 w SLI. 2011-3 nie ma sensu do gier, już między i5 a i7 na tych samych taktowaniach różnica jest minimalna. A 980 w SLI dadzą więcej mocy niż Titan X w większości gier.
@Murzinio: 4790k jest ok, jednak jego problemem jest tylko 16 linii PCIe. O ile w kartach graficznych nie jest to problemem (nawet w SLI 980) ale jaja się zaczynają przy dyskach NVMe na PCIe właśnie. Przykładowo 2,5" intel 750 podłączany przez przejściówkę na M.2 osiągnie max 10Gb/s gdzie przy chipsetach X99 osiąga 32Gb/s. A trzeba pamiętać że SATA z AHCI dla SSD już zaczeło wymierać. Sam mam właśnie 4790k z Z97