Aktywne Wpisy
brazowooka_eS +46
Będąc dzisiaj na rowerze uświadomiłam sobie, że jakbym chciała szukać chłopa na portalu wykop.pl to momentalny game over xD już tłumaczę:
- przede wszystkim - jestem kobietą,
- mam dużo tatuaży,
- miałam psa marki amstaff / pitbull,
- bardzo dużo jeżdże na rowerze
- przede wszystkim - jestem kobietą,
- mam dużo tatuaży,
- miałam psa marki amstaff / pitbull,
- bardzo dużo jeżdże na rowerze
trebeter +200
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Jak zainstalować Windowsa na dysku z Linuxem i nic nie zepsuć?
Może być obok Linuksa, może być zamiast.
Uwaga - obecnie jest tylko Linux.
Ktoś coś?
Czy tylko poprzez brutalne wyrzucenie plików Linuxa przez terminal?
#maryjanuszkomputerow #komputery #mentalnablondynka #windows #linux
1. Jak masz podzielony dysk, tzn ile partycji-> ile jest dysków(C:, D: itd...) jak klikniesz w Mój Komputer?
Mam teraz 4 "partycje"
1. z ext4
2. ntfs
3. ntfs
4. wymiany dla Linuxa
Jak to nie ma partycji? Przecież są logiczne i podstawowe.
@marysuistyczna: Kurde sam się wkopałem, punkt dla Ciebie.
A więc postaraj się zapamiętać rozmiar którejś z partycji ntfs, żeby w instalatorze windowsa wybrać ją do instalowania systemu, ewentualnie ją po prostu usuń(stracisz z niej dane, ale to chyba wiesz...)
Zakładam, że będzie to win7 i w górę, a on potrzebuje kilku partycji, więc w instalator windowsa powinien sobie odpowiednio podzielić miejsce
Najlepszym sposobem, jeśli nie masz dużo ważnych danych na linuksie po prostu wyczyścić dysk całkowicie, zainstalować windowsa zostawiając jakąś część dysku na linuksa
następnie zainstalować linuksa w tym zostawionym obszarze(wytłumaczymi Ci jak, jakbyś nie dała rady)- wgra się wtedy GRUB i bedziesz miała wybór systemu do uruchomienia na starcie bez kombinacji
@QBA__: wyczyścić całkowicie - usunąć przez ten cały terminal?
@nocneszczury: jeszcze nie wiem ( ͡º ͜ʖ͡º)
Namieszałem trochę, a więc są 2 opcje:
1. Trudniejsza - zostawiasz dotychczasowego linuksa, i instalujesz obok windowsa, ale windows niszczy Ci program rozruchowy GRUB do wybierania na początku jakiego systemu chcesz użyć. da się to uratować, ale jest to trudne dla
Nowy ten komp?, czy stary, zasilacz nie z czarnej listy? ( ͡° ͜ʖ ͡°) #pdk
Jeżeli instalator XP nie widzi dysku to prawdopodobnie masz nowego kompa, i partycje mają układ GPT(nowszy), a XP zna tylko MBR(starszy)
Mam starego kompa. Chyba. Ma jakieś 6 lat, to już stary? ;)
Wybieram łatwiejszą opcję, bo format komputera przeciąga mi się do 3 dni... i już mam dosyć :P
Spox, nie mam teraz już za bardzo czasu napisz mi na szybko jakiego windowsa, i jakiego linuksa chcesz instalować, to coś niecoś Ci opiszę, a jak nie dasz sobie rady, to mirki pomogą.
1. Wkładasz płytę z windowsem 7, w instalatorze wybierasz zaawansowane opcje dysku, kasujesz wszystkie partycje
2. Robisz sobie nowe i zostawiasz miejsce na Ubuntu
3. Instalacja windowsa leci sobie normalnie do końca
4. Wkładasz płytę czy tam pendrive'a z Ubuntu, uruchamiasz instalator
5. W punkcie instalacji jak na screenie poniżej wybierasz ostatnią opcję "użycie innego rozwiązania"