Aktywne Wpisy
2xpapanalepiku +236
Nowa lewacka jakość, niedziela, godzina 11:30 w telewizji publicznej tematy jak stymulować kobietę podczas sexu. To się przestaje w głowie mieścić
#tvp
#tvp
patryk-kabacinski-1 +523
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
Rozważmy sytuację gdzie okręt kosmiczny znajdujący się na ziemskiej orbicie zrzuca walec wielkości powiedzmy typowego bloku mieszkalnego do oceanu atlantyckiego. Pytanie jest takie, czy upadek takiego obiektu do oceanu z takiej wysokości miałby jakieś skutki dla najbliższych wybrzeży takie jak np. tsunami?
#rozkminy
@KollA: trochę za mały, miałem na myśli znacznie większy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Twinkle: dzięki za odpowiedź. Czyli skutki byłyby tragiczne?
@Twinkle: No nie wiem czy taką ogromną...
@Twinkle: Nie bardzo rozumiem co masz na myśli, ale pamiętaj że ruch jest względny.
@Trzyszcz: ja też nie jestem orłem z fizyki. Ok, załóżmy że chodzi mi o środek atlantyku. Czy wtedy ludzie na wybrzeżach dookoła atlantyku doświadczyli by czegoś na wzór tsunami? Czy raczej dotarłyby do nich niewielkie fale powiedzmy wysokości ok. 2 m.
Załóżmy że jest z materiału dzięki któremu nie spłonie on w atmosferze i spadnie w całości do wody
Jeśli spadłby na głębiny, to raczej by nie wywołał tsunami. Tsunami powstają, gdy wzbudzi ją tąpnięcie na dnie - wtedy nagle zmienia się położenie całego słupa wody, a tutaj ten wielki klocek zostałby wyhamowany niczym kula wystrzelona z pistoletu w basenie. Ale gdyby walnął w płycizny i większość energii oddał w zderzeniu z dnem, to byłoby lokalne tsunami i może nawet coś gorszego - jak z filmów katastroficznych z uderzeniem