Wpis z mikrobloga

@matra: mam za niski cukier, diagnozy jeszcze nie mam bo jestem w trakcie bada, miałam dopiero morfologię jedną. nadczynność też jest tylko po morfologii, nie byłam jeszcze u endokrynologa. dlatego teraz pytam, co doraźnie można domowo robić. piję za mało, lekarz kazał mi pić nawet 3 litry dziennie, ale to bardzo trudne u mnie :<
@SScherzo: ból głowy może być spowodowany tyloma czynnikami, że .. głowa mała :P A tak na serio - zakładając, że ważysz ok 60kg to tak z 1,8l powinnaś wypijać, więc przyjmij, że 1,5 litra to jest niezbędne minimum, jak Ci ciężko pić tak wodę, to sobie ją dosmaczaj, np cytryną z miętą lub bazylią, łatwiej wtedy pić, bo jest smaczne. Ja czasem dodaję trochę ksylitolu w pewnych celach, to już w
@SScherzo: zazdroszczę lekarza, serio. Kortyzol [bo rozumiem, że z tabletką dostałaś?] przy okazji najbardziej wiarygodny jest ze śliny, także jak masz wolne ~200zł to polecam, bo warto. Sama się kiedyś w końcu skuszę jak się odkuję finansowo.
@SScherzo: spoko, ja dla wielu też byłam zdrowa, albo mam schorzenia, których nie mam. Z tabletką chodzi o to, że robisz badanie kortyzolu, może wyjść zawyżony, następnie powtarzasz badanie po obciążeniu dexamethasonem i jeśli kortyzol wyhamuje, to znaczy, że jest ok. Jeśli dalej byłby wysoki to istnieje podejrzenie hiperkortyzolemii [np Zespół Cushinga].
Z kortyzolem sprawa jest dość #!$%@?, dlatego najlepiej mieć bardzo mocno na uwadze poziom stresu w życiu codziennym.

@SScherzo: rozumiem, ale nie nazwałbym tego ćpaniem. używam kiedy potrzebuję, zazwyczaj 1-2 razy w miesiącu. nawet nie rekreacyjnie, co w celu przerwania bólu głowy. zazwyczaj zaraz po spaleniu idę spać, więc efektów nie odczuwam, ale budzę się jak nowo narodzony.