Mirki, na jaką stawkę może liczyć tester oprogramowania do pracy przy większym zagranicznym projekcie. Dostałem taką ofertę pracy - skilla w testowaniu praktycznie brak, doświadczenia zawodowego niedługo pykną 2 lata jako php developer. Od dłuższego czasu myślałem, nad zmianą zmianą pracy - technologii lub właśnie pójścia w innym kierunku (systemy w produkcji, wdrażanie, itd). Warto się zainteresować?
@bobernh Lublin 1800-2500 na rękę. Widziałem oferty dla doświadczonych w QA min 2 lata i wykształcenie wyższe informatyczne 4000 netto. Jak w innych miastach to nie wiem.
@darck: Ciężko powiedzieć, trochę już mnie nudzi prawdę mówiąc klepanie w pehapie więc zacząłem się zastanawiać nad przejściem na ruby lub ewentualnie mobilkami(ios). Drugą opcją było pójście testowania, wdrażania i projektowania systemów. Z tego co ja widzę - testerzy są dosyć poszukiwani na rynku, chyba głównie dzięki temu, że utrzymuje się obraz testera - niespełnionego programisty. I w zasadzie zacząłem się zastanawiać nad ścieżką kariery idąc dalej w kierunku programowania
I w zasadzie zacząłem się zastanawiać nad ścieżką kariery idąc dalej w kierunku programowania i jakoś trochę boje się, że za x lat już po zostaniu senior devem można liczyć jedynie na project head'a i w zasadzie nic więcej.
@bobernh: a co czeka testera automatycznego po tych x latach?
@darck: Myślę, że dróg jest wiele. Niektórzy zostają analitykami i prowadzą projekty, inni idą do większych firm i są team liderami zespołu. Jeszcze inny kolega odpowiada za testy bezpieczeństwa. Itd.
@darck: No stricte w testowaniu to tak naprawdę tylko test leader. Ale tutaj już w wielu przypadkach zakres obowiązków wchodzi na zarządzanie projektem, wdrażanie, kontakt z klientem.
Zaraz mnie p-----e k---a, z------y komar p--------y w dupe smiec juz drugi raz mnie obudzil i u----l w dupsko i s-------a od godziny nie moge znalezc, ukryl sie lepiej niz jaworek
#pracbaza #testowanieoprogramowania i powiązane #programowanie
Z tego co ja widzę - testerzy są dosyć poszukiwani na rynku, chyba głównie dzięki temu, że utrzymuje się obraz testera - niespełnionego programisty. I w zasadzie zacząłem się zastanawiać nad ścieżką kariery idąc dalej w kierunku programowania
@bobernh: a co czeka testera automatycznego po tych x latach?