Wpis z mikrobloga

Chce sobie uwarzyc kawowego stouta.
Myslalem o dodaniu po zgaszeniu palnika malej ilosci espresso + troche swiezo zmielonej kawy (nie jestem jeszcze pewien ilosci, ale chodzi o warke 20L). Chmielenie symboliczne polskim granulatem.
Potem zamiast chmielenia na zimno znowu porcja kawy (ziarno/swiezo mielona)
US-04

Co sadzicie o takim planie gry? Jak polecacie sie zabrac do tego eskperymentu?

#piwowarstwo
  • 8
@erix: po pierwsze do rzemieślniczego piwa fajnie dawać rzemieślniczą kawę. Ja dałem na cichą całe ziarna, efekt jest niezły, inny przy parzonej. Możesz dać na koniec gotowania, do zacieru, espresso przy rozlewie. Zwróć uwagę na odkażanie kawy. Rodzaj kawy też ma znaczenie, mocno palona da Ci dużo kwaśności jak ją będziesz gotował. Zagadnień jest sporo, to takie przecięcie 2 światów, piwowarskiego i kawowego, gdzie ilość wiedzy jest zbliżona.
Możesz oczywiście wrzucić
@pilot1123 mieszkam w Krakowie, kawe oczywiscie craftowa planuje nabyc w Coffee Proficiency, które obslugiwało wyśmienite moim zdaniem I'm So Horny ( ͡° ͜ʖ ͡°)