Wpis z mikrobloga

Hej,
Znacie jakiś program do diagnozowania dysków SSD? Mam miesięcznego kompa, który świruje szczególnie przy bootowaniu więc podejrzewam awarię dysku twardego. Nie mam jednak doświadczenia w kwestii diagnozowania błędów tego typu dysków. Nie zależy mi na programach, które pokażą stopień jego zużycia w procentach.
Na jakie parametry SMART zwracać szczególną uwagę?
Jeżeli to ma znaczenie to dysk to SV300S37A120G

@naprawalaptopow
#windows #linux #komputery #laptopy
  • 9
  • Odpowiedz
@konky: Raczej to nic nie da, bo tagu linux użyłem w celu ewentualnego zaproponowania jakiegoś programu diagnostycznego, który działa pod linuchem. System zainstalowany na tym dysku to Windows 7 ale raz uruchamia się normalnie, innym razem nie widzi dysku, a jeszcze innym długo go mieli i nie uruchamia.
  • Odpowiedz
Poniżej wynik. Sprawdzałem SMART innymi programami i stan dysku wydaje się być OK. Jestem jednak pewien, że coś z dyskiem jest nie tak, bo gdy się nie uruchamia system (czarne tło ze wskaźnikiem, a w logach systemowych błędy dotyczące nieuruchomienia usług) to po restarcie, wejściu w tryb awaryjny i zapuszczeniu chkdsk c: /r system wstaje mimo braku poważnych błędów po skanowaniu dysku.

knoppix@Microknoppix:~$ sudo smartctl --all /dev/sda
smartctl 6.2 2013-07-26 r3841 [x8664-linux-3.16.3-64] (local
  • Odpowiedz