Aktywne Wpisy
Marcinnx +192
Oliwer Wdowik truchta na 100m + wywiad
MIRROR
#paryz2024 #paryz2024gif
Przyjechałem aby się tym bawić, cieszyć
MIRROR
#paryz2024 #paryz2024gif
Skopiuj link
Skopiuj linkPrzyjechałem aby się tym bawić, cieszyć
Wykop.pl
Zdjęcie opublikowane w magazynie "TIME" uważane jest za przełomowe w walce z epidemią AIDS w USA. W latach 80, wirus był klasyfikowany urzędowo jako "gejowska plaga" i wielu zwykłych amerykanów nie było informowanych na jej temat co powodowało lawinowy wzrost zachorowań głównie przez zarażenia w szpitalach (istną oficjalną polityką informacyjną amerykańskiego rządu było "ja nie choruję, pan nie choruje i nikt normalny nie choruje oprócz bezbożnych gejów i innych dewiantów").
Sama publikacja zdjęcia była szeroko krytykowane przez organizacje chrześcijańskie (miał ich zdaniem zbytnią aluzją do obrazów pokazujących mękę Chrystusa) i organizacji branżowych za zbytnią brutalność zdjęcia.
Zdjęcie zrobiła Therese Frare, studentka uniwersytetu stanowego Ohio, która pomagała w hospicjum Pater Noster w którym umierał David. Tam poznała Petę, biseksualną (miała cechy męskie i żeńskie) osobę pochodzenia metyskiego chorującą na AIDS opiekująca się osobą ze zdjęcia i który robił/która robiła za pośrednika między nią a rodziną chorującego by mogła zrobić zdjęcia na które dostała zgodę Davida, który chciał w ten sposób pokazać jak wyniszczającą (ciało i rodziny) jest chorobą.
Przez ostatnie 20 lat zdaniem gazety "TIME", zdjęcie miało widzieć około 1 mld ludzi i nadal jest wykorzystywane w akcjach promujących profilaktykę HIV i AIDS, tak jak chciał główny bohater zdjęcia.
#fotohistoria #historiajednejfotografii #ciekawostki #ciekawostkihistoryczne #usa #fotografia
Niestety medycyna dość ostro poszła do przodu i dlatego odnotowuje się zrost zachorowalności.
W pewnym momencie zaczął się dołek czyli spadek zachorowalności. Ale dzięki medycynie przestała to być choroba tak super serio traktowana. Społeczeństwo też się znudziło profilaktyką i teraz jest górka.
Na wykresach dla różnych krajów rozwiniętych to podobnie wygląda.
@rebel101: To raczej chodzi o hermafrodytę (obojnaka), a nie osobę biseksualną (to osoba odczuwająca pociąg seksualny do obojga płci).