Aktywne Wpisy
whitewolfik +228
Po ponad dziewięciu latach sąd wydał postanowienie w sprawie wniosku o służebność drogi koniecznej, złożonego przez sąsiada przeciwko mnie, gminie, i jeszcze jednemu sąsiadowi.
Na ogłoszeniu postanowienia byłem tylko ja i wnioskodawca.
Nie było żadnych niespodzianek. Sąd zasądził drogę konieczną o szerokości 8m przez 2 działki gminne i pole mojego sąsiada w kształcie pokrywającym się z planem zagospodarowania przestrzennego. Za pierwszą działkę gminną nie sąd zasądził opłaty, za działkę, którą niedawno sprzedałem
Na ogłoszeniu postanowienia byłem tylko ja i wnioskodawca.
Nie było żadnych niespodzianek. Sąd zasądził drogę konieczną o szerokości 8m przez 2 działki gminne i pole mojego sąsiada w kształcie pokrywającym się z planem zagospodarowania przestrzennego. Za pierwszą działkę gminną nie sąd zasądził opłaty, za działkę, którą niedawno sprzedałem
kotka-a 0
Sprzedajność sędziów jest tak stara jak sam wymiar sprawiedliwości. Starożytni Persowie znaleźli dość drastyczny sposób na powstrzymanie tego szkodliwego procederu. Najwyższa władza sądowa obok króla należała tam do mianowanych przezeń siedmiu sędziów. W czasie rozpraw siedzieli oni na ławkach pokrytych skórą. Każdy z nich doskonale wiedział, że skóra ta... została żywcem zdarta z ciał ich poprzedników przyłapanych na korupcji.
#trymhistoria #historia #ciekawostki
P. Briant, From Cyrus to Alexander. A History of the Persian Empire, s. 29. Sam przekaz pochodzi z Herodota i Diodora Sycylijskiego. Swoją drogą polecam książkę, bardzo kompleksowo śledzi dzieje tego imperium.