Brytyjczycy poderwali w powietrze swoje myśliwce Typhoon, gdy u południowych wybrzeży Wielkiej Brytanii pojawiły się dwa rosyjskie bombowce Tu-95 Bear.
30 lipca 2008 roku, rozpoczął się proces stopniowego wycofywania części B-52 ze służby. Tego dnia B-52H o numerze ogonowym LA1023 z bazy Minot AFB odstawiony został do rezerwy po 45 latach służby, co zapoczątkowało proces wycofywania osiemnastu maszyn tego typu, po dwie co dwa tygodnie.
@Kotke: Ale o czym ty do mnie piszesz? B-52 jest niemalże rówieśnikiem Tu-95 i oba ciągle pozostają w służbie, wiec pisanie Co te Ruskie w tym kontekście jest bezsensowne (no chyba, ze miałeś na myśli coś zupełnie innego a ja źle zrozumiałem).
Nie ma szans, żeby amerykanie wycofali Fortece przed wejściem do służby LRS-B, czyli gdzieś tak 2030 rok. Wracają nawet pomysły na wymianę silników (pierwsze przymiarki były już w latach
Ale o czym ty do mnie piszesz? B-52 jest niemalże rówieśnikiem Tu-95 i oba ciągle pozostają w służbie, wiec pisanie Co te Ruskie w tym kontekście jest bezsensowne (no chyba, ze miałeś na myśli coś zupełnie innego a ja źle zrozumiałem).
Ale latają nimi nad Rosję? Nad Kubę? Gdziekolwiek, byle poderwać myśliwce jakiegoś kraju?
Nie ma szans, żeby amerykanie wycofali Fortece przed wejściem do służby LRS-B, czyli gdzieś tak 2030
Ale latają nimi nad Rosję? Nad Kubę? Gdziekolwiek, byle poderwać myśliwce jakiegoś kraju?
@Kotke: A co do ma do rzeczy? Prowokować (bo to robią Rosjanie) można tylko najnowszymi zabawkami? XD W czasie realnego konfliktu oba typu bombowców będą nawalać pociskami manewrującymi z odległości ok. 3000km i to raczej poziom zaawansowania tych pocisków będzie kluczowy.
Jakie wersje pozostają w służbie?
Wersja H. Maszyny są modernizowane (nowe łącza danych, uzbrojenie, środki samoobrony, rozważana
@frogfoot: To była prowokacja? Do czego? Jeśli już, to test szybkości reakcji.
A co do informacji o uzbrojeniu, to podejrzewam, że najnowszych maszyn nie znajdzie się nigdzie w Internecie. B-52 mogą sobie służyć, ale w razie czego, myślę że Jankesi szybko wyciągnęliby coś nowego z rękawa. Nie wiem jak Ruskie, ale pewnie podobnie.
Tu-95 Bear:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tu-95
#militaryboners #aircraftboners
Eurofighter Typhoon:
Nie ma szans, żeby amerykanie wycofali Fortece przed wejściem do służby LRS-B, czyli gdzieś tak 2030 rok. Wracają nawet pomysły na wymianę silników (pierwsze przymiarki były już w latach
@Kotke: A co do ma do rzeczy? Prowokować (bo to robią Rosjanie) można tylko najnowszymi zabawkami? XD
W czasie realnego konfliktu oba typu bombowców będą nawalać pociskami manewrującymi z odległości ok. 3000km i to raczej poziom zaawansowania tych pocisków będzie kluczowy.
Wersja H. Maszyny są modernizowane (nowe łącza danych, uzbrojenie, środki samoobrony, rozważana
Jeśli już, to test szybkości reakcji.
A co do informacji o uzbrojeniu, to podejrzewam, że najnowszych maszyn nie znajdzie się nigdzie w Internecie.
B-52 mogą sobie służyć, ale w razie czego, myślę że Jankesi szybko wyciągnęliby coś nowego z rękawa.
Nie wiem jak Ruskie, ale pewnie podobnie.