Panowie przymierzam się do mojej pierwszej warki. Zamówiłem zestaw surowców na 20 L piwa Belgijskie Pale Ale. Dostałem instrukcje co i jak, tylko zastanawiam się czy aby ta instrukcja na pewno jest na 20 L. Napisane jest że przygotowujemy wodę 11 L następnie, po 30 min dolewamy 5L i po kolejnych 30 min kolejne 5 L. Może ktoś pomóc ? #piwo ,#browar, #pytanie
@2pek: IMO przepis jest ok, do zacierania się bierze z 3-4l na 1kg słodu, a potem wysładzasz do zadanej objętości/gęstości. I masz właśnie w instrukcji o wysładzaniu 18l wody. Warzyłem z receptur alepiwo i wychodziło ok, tzn. zwykle trochę więcej ale później na różnych etapach się traci woda więc ostatecznie trochę ponad 20l gotowego wychodzi.
#piwo ,#browar, #pytanie
źródło: comment_kyyWSJEzj89egY47Dz6170t74oCZzkPA.jpg
Pobierz