UWAGA UWAGA WAŻNE OŚWIADCZENIE MIRKOWEJ KOMISJI WYBORCZEJ!!!

WYBORY DO SEJMU

-Nie będzie kandydatów niezależnych do sejmu, partie podają swoje listy #mkw i publicznie na mirko. Głosowanie odbywa się jedynie na partie, a posłowie danej partii wchodzą do sejmu z kolejnością numeru na liście, oczywiście ilość posłów zależy od wyniku % tejże partii.

- W wyborach nie będą brały udziału zielonki

- Wybory odbędą się na początku marca.

- Listy z kandydatami, partie będą mogły zgłaszać do #mkw od 13 lutego do godziny 24:00 23 lutego.

- Ostateczna Lista z kandydatami musi być podana do informacji publicznej przez #mkw oraz partię zgłaszającą listę. UWAGA jeżeli partia zadeklaruje, że jest to jej ostateczna lista nie będzie już mogła nikogo do niej zgłosić.

- Kampania wyborcza rozpocznie się 24 lutego i będzie trwać do godziny 24:00 3 marca.

- 4 marca rozpocznie się cisza wyborcza, która będzie trwać aż do zakończenia wyborów.

- Wybory odbędą się 5 lub 6 marca, ale #mkw daje sobie prawo do późniejszego terminu wyborów, jeżeli wystąpią problemy natury technicznej.

- Za złamanie ciszy wyborczej przez kandydata danej partii, kandydatura takiej osoby zostaje unieważniona.

- W wyborach nie mogą startować użytkownicy zbanowani, nie można również zgłaszać do wyborów użytkowników, których banicja trwać będzie w trakcie kampanii wyborczej.

- Jeżeli startujący na posła dostanie bana w trakcie kampanii wyborczej to nie wpływa to na jego start w wyborach, chyba, że jest to ban permanentny, wtedy partia może zastąpić takiego kandydata, nowym.

INFORMACJA DLA TYCH CO CHCĄ KANDYDOWAĆ NIEZALEŻNIE.

- Wybory nie dotyczą jedynie sejmu, ale również 2 obserwatorów #mirkosejm którzy są również przez was wybierani.

- Kandydat na obserwatora ma być całkowicie niezależny, nie może należeć do żadnej partii, ani z nią współpracować.

- Dwóch kandydatów którzy zdobędą największą ilość głosów zostaje obserwatorami.

- Obserwator jest łącznikiem sejmu z mirko, może zgłaszać projekty ustaw bez potrzeby uprzedniego zebrania 200 plusów pod swoim projektem (limit ten dotyczy zwykłych użytkowników chcących zgłaszać swoje ustawy)

- Nie mają oni prawa głosu.

- Czas na zgłoszenie, prowadzenie kampanii wyborczej i data wyborów jest taka sama jak w wypadku sejmu.

SEJM I WSTĘPNE ZASADY W NIM OBOWIĄZUJĄCE. (Późniejszy wpływ mirkosejmu na wygląd mirko, będzie uzgadniany między premierem, a administracją, już wiadomo jednak, że taka współpraca będzie istnieć)

31 posłów, 3 obserwatorów obrad. Posłowie wybierają spośród siebie marszałka sejmu pilnującego porządku. Wśród 3 obserwatorów jeden byłby z #mkw, a 2 z wykopowej społeczności, wskazanych przez tą społeczność w tych samych wyborach. Ci 2 członkowie wykopowej społeczności wybierani będą z kandydatów bezpartyjnych, żadna partia nie może zgłosić do tej funkcji swojego członka. Będzie to ważna funkcja ponieważ ta 2 osób, będzie mogła zgłaszać projekty ustaw proponowane przez mirków bez konieczności zebrania 200 plusów by taka petycja była brana pod uwagę przez sejm.

Obserwator #mkw będzie miał prawo zgłaszać ustawy, ale jego główne zadanie to przede wszystkim pomoc marszałkowi.

Marszałek będzie miał prawo przerwać obrady w wypadku:
-nagannego zachowania posłów
-opuszczenia sali obrad przez więcej niż 15 posłów (może je kontynuować, ale posłowie nie mają prawa w takim wypadku nic uchwalić)
Będzie mógł odwołać obrady w wypadku niezebrania się minimum w ilości 16 posłów.

Będzie mógł zgłaszać przewodniczącemu #mkw (będącego również przedstawicielem #mkw w sejmie) niesubordynację posłów, (nieobecność na co najmniej 7 obradach z rzędu, poseł może dać odwołanie przez 3 dni od zgłoszenia sprawy do przewodniczącego #mkw, i musi zostać poinformowany o wszczęciu wobec niego postępowania przez marszałka sejmu) a przewodniczący #mkw będzie miał prawo odwołania takiego posła (i powołania na jego miejsca innej osoby z partii, z której pochodzi poseł, a która była na liście tej partii) lub przekazania sprawy do rozstrzygnięcia sejmowi.

Zgłosić do przewodniczącego #mkw marszałek będzie mógł posła zachowującego się nieodpowiednio na obradach przez 3 zebrania z rzędu (poseł musi być jednak upomniany w trakcie obrad przez marszałka)

Do prowadzenia obrad nie jest potrzebna obecność przewodniczącego #mkw oraz 2 obserwatorów #mirko. Nie zaliczają się oni do posłów, więc ich obecność nie jest konieczna.
Obrady nie mogą się rozpocząć bez obecności marszałka, lub osoby go zastępującej (wicemarszałek, lub w wypadku nieobecności również wicemarszałka jeden z 3 obserwatorów)

W wypadku nieobecności marszałka na 4 obradach z rzędu, jeżeli wcześniej nie poinformował dlaczego nie będzie nieobecny, można odwołać marszałka.
Co ważne, marszałek i wicemarszałek ma prawo głosu.

Jeżeli są jeszcze dodatkowe pytania co do wyborów do sejmu, lub obserwatorów proszę je zadawać w komentarzach.

#mirkosejm #polityka #wybory #mkw #oswiadczenie #wykop
Pobierz Bartoni - UWAGA UWAGA WAŻNE OŚWIADCZENIE MIRKOWEJ KOMISJI WYBORCZEJ!!!

WYBORY DO S...
źródło: comment_E1gpLYQdZ6aMH2nxfdEg2Q94PXZLg7xv.jpg
@Komoszek: Mam nadzieję, że mirki pamiętają swój wybór, i teraz wybiorą mądrze. Ja jako przewodniczący #mkw nie startuję w wyborach bo pamiętam, że części mirków się to nie podobało. W tych wyborach staramy się jak możemy, żeby zadowolić wszystkich.