Wpis z mikrobloga

Mirki jakiś czas temu pytałem Was co zrobić, żeby uniknąć wojny z Ottomanami, bo agresywnie zagarniałem Polską kolejne tereny, aż pod granicę z Ottomanami i się #!$%@? na mnie, relacje -200 i nie było sposobu, by uniknąć wojny. W końcu udało mi się przebrnąć przez ten problem. A mianowicie swoje tereny przygraniczne z Ottomanami zwasalizowałem. Poskutkowało tym, że się ode mnie #!$%@?, a ja w spokoju mogę dalej anektować Litwę. Teraz mam pytanko. Jak mogę zdobyć więcej punktów administrative? Bo potrzebuję do aneksji minimum 15 miesięcznie, bo mój gość z rządu od administracji zdobywa tylko maksymalnie 6-7 miesięcznie i robią się przestoje w aneksi, a ta może nie dojść do skutku, bo jak król Litwy umrze, to aneksja jest anulowana.

#eu4 #europauniversalis4
źródło: comment_kU0z59tm1NRQDDJLNj2JT2ToVAn3mTtj.jpg
  • 24
@Fagaldo_Antonio: To zależy od jego zdolności, od zera do sześciu punktów. Więc jest o co walczyć. Poza tym, co to znaczy, że #!$%@?łeś króla? Przecież nie da się go zwolnić, gdyby tak było to bym wszystkich tych pomyleńców z dwudziestoma punktami legitymacji wysyłał na dożywotnią banicję ( ͡° ͜ʖ ͡°).
@AlmostDivine: No tak, sam stosuję ten manewr, ale do tego jeszcze potrzeba trochę szczęścia.
I wciąż nie rozumiem, dla jakiej oszczędności można wywalać króla, może w jakąś inną grę gramy ;).
@Kampala: sorki namieszałem, bo pisałem z pamięci. Wywaliłem w ramach oszczędności advisora, nie króla ( ͡° ͜ʖ ͡°) po a tym do aneksji potrzebuję diplomatic power więcej, a nie administrative.
@LibertyPrime: będę mieć duży kraj, to zaczne wsysać wszystkie małe z okolicy, bo teraz ekonomicznie nie wyrabiam ;)
@Fagaldo_Antonio: na twoim miejscu uciąłbym wszystkie możliwe koszta (na przykład utrzymanie wojsk do połowy) i dał dobrego doradcę i national focus na diplo, parę lat przecierpisz, ale chyba warto. No, i przy okazji kraj się ładnie w międzyczasie zregeneruje bez wojen ( ͡° ͜ʖ ͡°).