Wpis z mikrobloga

Mam problem z #laptop, mianowicie jest jakieś uszkodzenie ale nie wiem czego. Problem pojawił się nagle miesiąc temu gdy grałem w CS:GO i gra się zamroziła, czarny ekran i crash. Do dziś nie udało mi się tego naprawić, gra uruchamia się bez większych problemów (czasem pojawiają się bardzo niewielkie artefakty, zawsze w tym samym rejonie menu), ale nie da się wejść w jakąś opcję albo zagrać bo się zawiesza, dźwięk zapętla i muszę w menedżerze grę wyłączyć na siłę. Problem występuje też w Empire Earth II, tyle że tam da się włączyć rozgrywkę ale jest bardzo mało fps (klatka na 2-3 sekundy).

Te błędy wskazują na grafikę, ale ta jest poprawnie widziana przez system, w menedżerze jest napisane że działa poprawnie, w testach nic szczególnego nie widać, sterowniki są dobre i aktualne, przy używaniu systemu (nawet w areo, win7) nie ma żadnych problemów, tak samo z filmami, gdyby nie gry to nie zauważyłbym problemu. Czasami (raz na tydzień może, czasem nawet rzadziej) jest problem z wyłączeniem laptopa, bo system się wyłącza, ekran gaśnie ale przycisk power nadal świeci razem z dwoma światełkami (jedno jest od baterii, drugie nie wiem od czego, z symbolem żarówki), czasem wiatrak chodzi a czasem nie.

Gdy csgo się #!$%@? to w dzienniku jest napisane "Sterownik ekranu nvlddmkm przestał odpowiadać, ale odzyskał sprawność." Gdy uruchamiam tę grę na zintegrowanej to da się odpalić rozgrywkę, no ale szybko się procesor grzeje, chociaż w starsze gry typu Empire Earth, GTA 3 czy XIII da się grać bez problemu. Poza tymi objawami procesor ma wyższą temperaturę (ale nie wiem o ile, poprostu klawiatura jest cieplejsza, teraz z odpalonym tylko Chromem mam ~52 stopnie.

Wiecie co tu się mogło stać? Próbowałem naprawy przez różne wersje sterownika, format, nic nie pomogło. Na gwarancję na razie nie oddałem bo mi jest potrzebny.

Asus K56CB (wersja z i7), Windows 7

#komputery #laptop #pcmasterrace #naprawalaptopow #pustulkowelaptopy
  • 11
@Goglez: To jest laptop. Tym można mieszkanie w zimie ogrzewać jak się gra w gry. Artefakty, tak samo jak zawias gry z zapętlającym się dźwiękiem wskazują na GPU. Sprawdź temperatury w stresie, bo jestem pewien na 99%, że to problem hardware'owy, a nie software'owy.
@Floyt: W FurMark mam teraz 4-8fps, po dwóch minutach 71stopni, chodź wcześniej było lepiej, więc może te testy jednak nie wypadają tak dobrze. OCCT w ogóle karty nie widzi (poza integrą).
@Goglez: To ile masz fpsów nie ma znaczenia. notabene furmark gówno testuje, bo moja karta która się zawieszała po sekundzie w jakiejkolwiek grze potrafiła przechodzić całego furmarka, occt, i #!$%@? wie co jeszcze. Chcesz realnie testować to polecam Crysis 2/3 i Wiedźka 2. W piewszym od razu idą błędy w obrazie, w wiedźku zaraz się wykrzaczy.