Wpis z mikrobloga

Pytanie do sieciowcow.

Mam router na strychu. Do pokoju poprowadzone niestety tylko 2 skretki. Jedna do netii a druga do odtwarzacza popcorn.
Teraz chce dolozyc #rasberry z #xbmc , ale nie mam 3ego kabla.

- zyly sa wykorzystywane tylko 4 prawda? Jak rozdzielę kabel na 2 to bedzie problem? Zwolni ? Na ciagniecie 3 kabla nie mam sily w tym sniegu. ;)
- dac sobie spokoj i dorzucic wifi do rasberry? Slyszalem,ze nie bedzie tak fajnie jak na kablu

#sieci #komputery #januszeinformatyki #kiciochpyta #elektronika (?)
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bigger: kup sobie jakiś mały switch. Jak rozdzielisz to nie powinno być jakiś wielkich problemów, mam w kilku miejscach tak zrobione bo w biurach jest za mało gniazdek.
  • Odpowiedz
@bigger: switch lub router. 4 żyły są wykorzystywane przy transmisji do 100Mbit. Jak kiedyś będziesz chciał zrobić szkielet 1Gb, to niestety to się nie uda.

Nie warto kombinować, gdzie prosty switch kupisz za 20 zł.
  • Odpowiedz
@damians: A nie spadnie wydajnosc kabla przy takim zabiegu? Slyszalem, ze spada, bo wtedy nie sa zyly ekranowane czy cos.

@3mielu: @Felonious_Gru: Tak myslalem najpierw, ale brakuje mi juz gniazdek no i kolejne urzadzenie co prund i miejsce zabiera niepotrzebnie (a tych u mnie juz jest sporo )
  • Odpowiedz
@damians: @jurny_juhas: @kubex1121: Mam zaciskarke i koncowki na miejscu, wiec nie tak zle. ( ͡ ͜ʖ ͡)
20 zeta mi nie robi roznicy oczywiscie, ale kolejne urzadzenie juz mi bedzie przeszkadzac. :)

BTW: A jak siec przyspieszyc? Bo czesto wlasnie przerzucam po kablu wieksze pliki na popcorna i troche mnie to wturbia.

Tak czy inaczej - dziekuje wszystkim za odpowiedz. :)
  • Odpowiedz
@bigger: jeśli chcesz zwiększyć przepustowość szkieletu sieci, wystarczy, że urządzenia końcowe będą obsługiwały 1Gb. Tzn. Jeśli masz router i 5 PCtów, wszystkie (a przynajmniej router i jakiś PC) musi obsługiwać 1Gb.
  • Odpowiedz
@damians: I tak zrobie wlasnie.
Tylko nie wiem czy sa jeszcze miejsca urzadzeniu od Netii. Musze isc zobaczyc na strych a #p-------------a ( ͡° ʖ̯ ͡°)

BTW: Z popcorna bede rezygnowal chyba i mam tam sysk 3.5 cala. Lepiej kupic jakas dedykowana obudowe jesli chce by z niego dysk sieciowy zrobic czy wystarczy zwykla na USB i wpiac to w urzadzenie od Netii?
  • Odpowiedz
@jurny_juhas: @kubex1121: Jeszcze raz 1) mam teraz 2) bym chcial zrobic.

Aktualnie jest tak,ze jak jestem w warsztacie (polaczony z wifi warszttowym) to nie moge sie polaczyc z popcornem ani kontrolowac za pomoca apki netti telewizora, bo go nie widzi nic. Jak sie polacze go GzN to wtedy widze i popcorna i dekoder netti..
Jak wepne swicha jak napisalem to bedzie smigac dalej? Bedac podlaczony bede mogl sie
bigger - @jurny_juhas: @kubex1121: Jeszcze raz 1) mam teraz 2) bym chcial zrobic. 

...

źródło: comment_YaGVqYN1UGKiYqu2H6Wnsuaq36KEHy51.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz