Aktywne Wpisy
sub +239
#rozdajo gry o piciu eliksirów!
Cześć mirki,
Z okazji re-launchu sklepu i premiery polskiej wersji gry, rozdajemy 3x Za Mało Many: Edycja Arcymaga :)
Za
Cześć mirki,
Z okazji re-launchu sklepu i premiery polskiej wersji gry, rozdajemy 3x Za Mało Many: Edycja Arcymaga :)
Za
Tak ciągle czytam o tym jakie to mieszkania są drogie, że młodych nie stać na mieszkanie, że tragiczna sytuacja itd.
No i generalnie ciężko się nie zgodzić, ale wiele osób popełnia podstawy problem poznawczy - mieszkania są ciężko osiągalne ale w dużych miastach, dlaczego Anetka zarabiająca 6tys. netto musi żyć w takiej Warszawie czy Krakowie? Dlaczego nie może się przenieść do powiatowego ~50k mieszkańców, pewnie straci ten tysiąc netto, ale za to zyska 2x tańsze mieszkania i w finalnym rozrachunku będzie ją stać na kredyt na mieszkanie. No pomijam fakt, że te kredyty to lichwa w białych rękawiczkach poprzez stopy procentowe i masywny dodruk pieniądza.
Musicie zrozumieć, że miasta takie jak Warszawa, Wrocław, Kraków, Katowice czy Gdańsk są dla osób, które zarabiają 15tys. netto i więcej, albo przynajmniej po 8tys. będąc w związku z partnerem/partnerką, co pozwoli im na rozbicie kosztów kredytu na 2 osoby i takich ludzi stać na mieszkanie.
Problemem nie są same wywindowane ceny nieruchomości, a silna centralizacja kraju, to nie dzieje się tylko w Polsce, dzieje się zarówno w Hiszpanii czy Portugalii. Nic dziwnego, że mieszkania kosztują po 18tys/m2 jak wszyscy prą do największych miast jakby się mieli zaraz zesrać.
No i generalnie ciężko się nie zgodzić, ale wiele osób popełnia podstawy problem poznawczy - mieszkania są ciężko osiągalne ale w dużych miastach, dlaczego Anetka zarabiająca 6tys. netto musi żyć w takiej Warszawie czy Krakowie? Dlaczego nie może się przenieść do powiatowego ~50k mieszkańców, pewnie straci ten tysiąc netto, ale za to zyska 2x tańsze mieszkania i w finalnym rozrachunku będzie ją stać na kredyt na mieszkanie. No pomijam fakt, że te kredyty to lichwa w białych rękawiczkach poprzez stopy procentowe i masywny dodruk pieniądza.
Musicie zrozumieć, że miasta takie jak Warszawa, Wrocław, Kraków, Katowice czy Gdańsk są dla osób, które zarabiają 15tys. netto i więcej, albo przynajmniej po 8tys. będąc w związku z partnerem/partnerką, co pozwoli im na rozbicie kosztów kredytu na 2 osoby i takich ludzi stać na mieszkanie.
Problemem nie są same wywindowane ceny nieruchomości, a silna centralizacja kraju, to nie dzieje się tylko w Polsce, dzieje się zarówno w Hiszpanii czy Portugalii. Nic dziwnego, że mieszkania kosztują po 18tys/m2 jak wszyscy prą do największych miast jakby się mieli zaraz zesrać.
Mam router na strychu. Do pokoju poprowadzone niestety tylko 2 skretki. Jedna do netii a druga do odtwarzacza popcorn.
Teraz chce dolozyc #rasberry z #xbmc , ale nie mam 3ego kabla.
- zyly sa wykorzystywane tylko 4 prawda? Jak rozdzielę kabel na 2 to bedzie problem? Zwolni ? Na ciagniecie 3 kabla nie mam sily w tym sniegu. ;)
- dac sobie spokoj i dorzucic wifi do rasberry? Slyszalem,ze nie bedzie tak fajnie jak na kablu
#sieci #komputery #januszeinformatyki #kiciochpyta #elektronika (?)
Nie warto kombinować, gdzie prosty switch kupisz za 20 zł.
@3mielu: @Felonious_Gru: Tak myslalem najpierw, ale brakuje mi juz gniazdek no i kolejne urzadzenie co prund i miejsce zabiera niepotrzebnie (a tych u mnie juz jest sporo )
20 zeta mi nie robi roznicy oczywiscie, ale kolejne urzadzenie juz mi bedzie przeszkadzac. :)
BTW: A jak siec przyspieszyc? Bo czesto wlasnie przerzucam po kablu wieksze pliki na popcorna i troche mnie to wturbia.
Tak czy inaczej - dziekuje wszystkim za odpowiedz. :)
Tylko nie wiem czy sa jeszcze miejsca urzadzeniu od Netii. Musze isc zobaczyc na strych a #p-------------a ( ͡° ʖ̯ ͡°)
BTW: Z popcorna bede rezygnowal chyba i mam tam sysk 3.5 cala. Lepiej kupic jakas dedykowana obudowe jesli chce by z niego dysk sieciowy zrobic czy wystarczy zwykla na USB i wpiac to w urzadzenie od Netii?
Dobra. Z dzielenia kabli uja wyjdzie. Gowno z netii [GzN] ma tyko 3 wyjscie ETH.
Jedno to kabel na [w]arsztat
Aktualnie jest tak,ze jak jestem w warsztacie (polaczony z wifi warszttowym) to nie moge sie polaczyc z popcornem ani kontrolowac za pomoca apki netti telewizora, bo go nie widzi nic. Jak sie polacze go GzN to wtedy widze i popcorna i dekoder netti..
Jak wepne swicha jak napisalem to bedzie smigac dalej? Bedac podlaczony bede mogl sie
A czemu teraz z warsztatu nie mogę się na popcorna wbić?