Wpis z mikrobloga

Jak programować obiektowo? cz. 5 – ach ten static…

http://webmastah.pl/jak-programowac-obiektowo-cz-5-ach-ten-static/

We wpisie dotyczącym metod wspomniałem m.in. o metodach statycznych oraz wspominałem również, że do tego tematu jeszcze wrócimy. Dzisiaj przyszła na to pora. Jednak nie skupię się jedynie na metodach. Omówimy sobie również statyczne atrybuty i postaramy się odpowiedzieć na pytania: czy są nam w ogóle potrzebne takie metody/atrybuty? Kiedy, o ile, powinniśmy ich używać? Dlaczego programiści tak lubią “statiki” i dlaczego nie powinni?

#programowanie #webmastah #webdev #php
normanos - Jak programować obiektowo? cz. 5 – ach ten static…

http://webmastah.pl/...

źródło: comment_6BxjsM5f8Z1Hx35MEee9fCElEFMky6rO.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
@normanos: hehe, nie nie, spokojnie. tak jak najstraszniejszą bronią dzieciństwa był kij z kupą, tak się teraz równie obawiam laravela, nie tykam ;) a static używam odpowiedzialnie :D
  • Odpowiedz
z Laravelem jest jak ze strażą miejską. Trafiają tam w większości Ci którzy nie dostali się do policji. Czyli nie umiejący używać SF2 używają sralavela ;-)
  • Odpowiedz
@Spook: @normanos: @kallosz: Ja myślę, że ból dupy na laravela jest usprawiedliwiony. Fajnie, że płacą za tworzenie kodu w tym fw, niestety, potem trzeba będzie jeszcze więcej płacić za jego utrzymanie, a ludzie, którzy już zdobędą w nim doświadczenie i w architekturze i programowaniu ogólnie, poodchodzą od niego i będzie to kolejne "tato, a co to za ciemne miejsce o tam daleko - to laravel, Simba,
  • Odpowiedz
@uirapuru: nie wszystko sie utrzymuje, nie wszystko jest rocket science ;) wrecz przeciwnie: wiekszosc kodu to gowniane serwisy, ktore trzeba zrobic szybko. Niektorzy troche za bardzo odpływają w teorie i tracą kontakt z rzeczywistością lub mają tak zajebistą pracę, że utrzymują jeden z tych cudownie napisanych systemów ;)
--
btw "zwalczanie laravela" jak dla mnie przynosi zupełnie odwrotne skutki, które widzę średnio pare razy w miesiacu: kod pokroju CodeIgniter napisany
  • Odpowiedz