Wpis z mikrobloga

Od kilku(nastu) miesięcy karmię #youtube informacjami co lubię - dodaję do ulubionych, subskrybuję, lajkuję i wiecie co? Gónwo. Ten 'genialny' system podpowiedzi nazywający się "Wybrane dla Ciebie" zawsze podsuwa mi jakieś wygłupy. Klikam dalej na "nie interesuje mnie" i te same filmy wracają i wracają. Czy można więc stwierdzić, że ten system to zwyczajna ściema? Nie przypominam sobie aby chociaż jeden film z 'wybranych dla mnie' był wart uwagi.
#informatyka
  • 6
@wrrior: system nie wybiera polecanych, czy proponowanych na podstawie tylko Twojej opinii i bazy filmów. Najprostsze systemy używają jednego wzoru, bardziej zaawansowane kilku. Każdy z tych wzorów opiera się o odpowiedzi innych użytkowników. Nic nie poradzisz, że na yt konta mają głównie #!$%@? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@mortt: No właśnie liczyłem na to, że Google ma swoje sposoby i potrafi być mądrzejsze i do jakiegoś stopnia ich algorytmy są skuteczne. Ponoć nawet ze sztuczną inteligencją kombinują.
Powoli chyba będę kończyć swój eksperyment uznając go za porażkę. Automatyczne systemy rekomendacji są słabe.