Wpis z mikrobloga

Mirki, dzisiaj wrzucam kolejny filmik na mój kanał youtube - jest to zwykły chlebek o gęstej strukturze. Zwany po angielsku "heavy bread" - świetnie nadaje się do kanapek i zapiekanek. Dzięki swojej gęstej stukturze można go kroić dość cienko.

Przepis:

1) Mieszamy
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżkę stołową cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczkę suchych drożdży

2) Dodajemy 2 szklanki ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na godzinę.

W tym czasie możemy rozgrzać piekarnik do 220 stopni Celsiusza, w nagrzewającym się piekarniku umieśćcie stalowy garnek o dość małej średnicy (~15-20cm). Pamiętajcie, że garnek powinien mieć tylko metalowe elementy - w ogóle tylko takie kupujcie bo wtedy można je używac na płycie i w piekarniku.

3) Jak już minie godzina i mamy ciepły garnek i piekarnik to smarujemy garnek, od wewnątrz ( ͡° ͜ʖ ͡°), przy użyciu pędzelka, papierowego ręcznika i łyżki oliwy z oliwek, nastepnie przelewamy ciasto do garnka.

4) Wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez pół godziny.

5) W tym czasie wymieszajcie jajko z łyżeczką soli - będziemy tego używac do smarowania skórki chleba.

6) Po tych 30 minutach zdejmijcie pokrywkę i posmarujcie chlebek mieszanką od góry. Piec kolejne 10 minut.

7) Po tych 10 minutach znów smarujemy skórkę i pieczemy dalsze 5 minut.

8) Wyjmujemy chlebek z piekarnika, wyciągamy go z garnka (zazwyczaj wystarczy obrócić garnek i chleb sam wypadnie), nastepnie już bez garnka wkładamy do piekarnika. Piekarnik wyłączamy i czekamy aż chleb i piekarnik opadnie do temperatury pokojowej.

9) Kroimy i zjadamy.

Jeżeli użyjecie dużego garnka (~25-30cm) to chleb urośnie na normalny.

Film jest już dostepny na moim kanale

#jedzenie #gotujzwykopem
RobertTyward - Mirki, dzisiaj wrzucam kolejny filmik na mój kanał youtube - jest to z...

źródło: comment_mdaYXSQjqj4B7HIs6MLOEdlr5zijwg7Q.jpg

Pobierz
  • 2