Wpis z mikrobloga

@wspodnicynamtb: Bez jakiegoś cytrusa? I tak bym jadł :P A jaki masz patent na stejka? Ja muszę ze wstydem przyznać, że jak wiele rzeczy umiem zrobić tak stejk jak trzeba wychodzi mi może co drugi, a reszta twarda jak podeszwa :(
  • Odpowiedz
@neib1: Tak. Możesz ew. posolić na godzinę przed gotowaniem, bo sól zmiękcza mięso. Pamiętaj też, żeby przed smażeniem mięso ogrzać do temperatury pokojowej, a podczas smażenia nie nakłuwać i naciskać, żeby soki nie wypływały. Ja jeszcze lubię odrobinę masła położyć na steka po usmażeniu, żeby się rozpuściło.
  • Odpowiedz
  • 3
@neib1: rostbef/antrykot i solisz dopiero po usmażeniu, razem z pieprzem. Mięso nie może być zimne, wyjmij pół godziny/godzinę przed smażeniem. Patelnia rozgrzana na maksa. Potem daj mu odpocząć, aż puści nieco sok i wcinaj.
  • Odpowiedz