Wpis z mikrobloga

Kupował ktoś na #aliexpress żarówki LED? Chcę zastąpić klasyczne E14/E27, bo trwałość obecnie produkowanego szajsu każdorazowo potwierdza teorię "spisku żarówkowego" producentów, a nawet dowodzi, że umowa o 1000h trwałości już nie obowiązuje. Świetlówki jako ślepa uliczka ewolucji mnie nie interesują.
Jakiś sprawdzony dostawca/model, ktoś coś?
#kiciochpyta #led
  • 8
@fanfarek: świetlówki:
- mają nieodpowiadającą mi barwę światła (i dotyczy to wszystkich świetlówek w odróżnieniu od LEDów, które mają różne barwy)
- migają z częstotliwością 50 Hz (moim zdaniem to bardziej szkodzi niż barwa).
- po roku-dwóch świecą wyraźnie słabiej, wymiana po takim czasie niweluje korzyści z oszczędności
- z uwagi na szkodzące im częste włączanie/wyłączanie nie nadają się do niektórych zastosowań (chociażby WC).

Nie napisałem, że chcę kupić tanio.
@S0Cool: do WC kupiłem dwa halogeny LED i świecą już od lipca. A były to jakieś zwykłe tanizny za 10-12zł z OBI. Oświetlają łazienkę wystarczająco (chyba 260lm każda wg opakowania).
@S0Cool: do salonu by było za mało. Do lampy w salonie kupiłem z Ikei żarówkę. Świeci codziennie po kilka godzin i żyje. Nie lubię nadmiaru światła. Porównuje ją do 1 żarówki 60W. Ma chyba 3 lub 5W.
@S0Cool: kupiłem ponad 2 lata temu 6 x GU10 LED od najpopularniejszego sprzedawcy na Allegro (LedLeader). Wszystkie po roku padły. Teraz mam 6 LEDów od Osrama z promocji i po 6 miesiącach jedna padła, ale wymienili, bo jest 3 lata gwarancji. Znajomy ma od 3 lat z 20 ledów od najpopularniejszego sprzedawcy na Amazonie ( SEBSON )i żadna do tej pory nie padła:
http://www.amazon.de/s/ref=bl_sr_lighting?ie=UTF8&field-keywords=sebson&index=lighting&search-type=ss
I taki TIP. Nie kupuj słabszych niż