Wpis z mikrobloga

@pneumokok: Powodow wydluzonego spin up jest wiele, niekoniecznie musi sie cos dziac z dyskiem.
Mimo wszystko jesli sie bedzie powtarzac do lampka sie swieci ze trzeba myslec o wymianie
@pneumokok: Głowice są ok... Problemem jest napęd talerzy, przy okazji czy w tym komputerze masz tylko jeden dysk talerzowy? Jeśli tak to sprawdź zasilacz czy na 12 i 5 V trzyma napięcia... Miałem kiedyś problem z narastającą wartością spin-up time przez zasilacz i problem z utrzymaniem poprawnie 12V. Pamiętaj, że największy pobór prądu przez dysk jest w momencie rozkręcania talerzy.
@Locked1986: backup mam, na NAS-ie.
teraz mam zagwozdkę co za dysk kupić do stacjonarki (używany jako magazyn - zdjęcia, filmy prywatne i jakieś projekty) seagate- nie, WD RED w NAS-ie... a do stacjonarki?
@pneumokok: Ja mam Seagate, który działa już 6 lat i prawie cały czas przez przerwy. Również 1TB, również te same zastosowanie. Oczywiście napisane mam na nim "HP", ale w środku siedzi Seagate. Wszystko via USB, więc nie raz stracił zasilanie przypadkowo i w trakcie pracy. Do dziś (odpukać) działa bez problemu :)
@kiernek: W sumie, to trochę dysków ratowałem, nie raz mi sprawiały niespodziankę przez ten błąd, bowiem działa działa, wyłączysz włączysz i nagle nie działa. Nie zapomnę tego przekładania talerzy do innego dysku, gdzie działał silniczek. Nie wiem jak ja to zrobiłem, ale odzyskałem to co odzyskać musiałem... nigdy kurfa więcej ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@pneumokok: do stacjonarek fajna jest Toshiba DT01ACA200. Pracuję w IT i w serwerowni do różnych projektów mamy ich ponad 490 i jeszcze z żadnym nie było jakichkolwiek problemów.