Wpis z mikrobloga

Od przyszłego miesiąca będę miał upload 60Mb/s i chcę postawić na #raspberrypi domowy serwer plików z dostępem z zewnątrz z interfejsem webowym, coś a'la Dropbox. Ktoś poleca jakieś konkretne oprogramowanie? A może są jakieś tańsze płytki które to ogarną?
  • 22
  • Odpowiedz
@xda_: Jak 700MHz Ci nie wystarczy żeby obsłuzyć NAS i proste zapytania http od kilku użytkowników, to chyba czas przemyśleć dobór oprogramowania. Serio. I to tak z 10 razy. A najlepiej w ogóle się przebranżowić.
  • Odpowiedz
@xda_: Tak dla uściślenia, profesjonalny NAS NetApp do 2002 roku był produkowany z procesorem ~700MHz i 512MB RAM-u. Ludzie nadal ich używają. Całe firmy na tym działają. Oczywiście że do tego był dedykowany kontroler, itp. Chodzi o to, że marudzenie że 700MHz CPU jest wolny "bo gry nie chodzo" jest co najmniej nie na miejscu.
  • Odpowiedz
@siejeje: Ja kupiłem swojego za 60$ bez 1 centa ;) w tym obudowa, ladowarka, kabel sata - gdzieś w tagu podrzucalem linka do aukcji na aliexpress jeśli byłbyś zainteresowany
bananas to fajny polski projekt, bazuje na openmediavault i posiada preinstalowane i prekonfigurowane wszystkie uslugi ktore bys w tym przypadku potrzebowall. Ja postawiłem bananiana bo się lubię bawić ;) (wszystko i tak bazuje na debian7)
@parsiuk: dokładnie, do takich zastosowań domowych
  • Odpowiedz
@xda_: lepszy, ale nie aż tak "o wiele", dopiero przy wielowątkowych aplikacjach faktycznie widać różnicę. do tego gpu w rpi ma lepsze wsparcie niż w bananie.
zresztą niewiele z tego procka się zuzywa przy kopiowaniu plików :)
co do owncloud to na rpi z 256mb ram jest słabo ale na b+ już jest ok (banan ma 1gb i to chyba o to tu najbardziej chodzi).
Nie zapominajmy że ludzie potrafią mieć
  • Odpowiedz
ale na serwerze to jest gówno warte

@xda_: ale taki xbmc już się z tego cieszy, a to jedno z b ardziej typowych domowych zastosowań.

co do benchmarku to nie ma info na którym modelu rpi testowano i czy cokolwiek robił by przyśpieszyć owncloud, na forach owncloudu i malinki jest wiele tematów o optymalizacji tego.
ale jeśli chodzi o sam owncloud to banan ma większe pole do popisu i rpi go
  • Odpowiedz