Aktywne Wpisy
Zwyrol69 +47
No i wróciłem na chatę po 2 tygodniach w psychiatryku, heh. Co, jak, dlaczego? Otóż jako rozrywkowy typ, młodzieżowy można by rzec, przez 4 dni zjadłem 90 Xanaxów 1 mg i 30 Clonazepamów połówek. Oczywiście auto zalewając wszystko alkoholem. Jak się bawić, to się bawić, co nie? Obudziłem się w pasach w szpitalu, do którego - o czym dowiedziałem się później - przywiozła mnie para psów i czterech ratowników medycznych. No, wjazd
loczyn +1072
Czy bylibyście w stanie pójść na protest i/lub dołączyć do ruchu PRZECIWKO tym wszystkim dopłatom do nieruchów?
#nieruchomosci #bk2 #bk2procent #koalicjadeweloperska
#nieruchomosci #bk2 #bk2procent #koalicjadeweloperska
Pierwsze piwo, AIPA : aromat ok, zadnych wad typowych nie wyczuwam.
Natomiast mozna wyczuc drozdze w smaku (szczegolnie ku osadowami).
Piwo plytko odfermentowalo (15->7) z powodu prawdopodobnie bledu przy zacieraniu. ( granatów brak ;) )
Czy posmak drozdzy moze miec zwiazek z wysoka gestoscia koncowa? Czy moze za dlugie trzymanie na burzliwiej np ?
Jak sie przed tym ustrzec na przyszlosc ? To jedyna wada ktora mnie drazni na ten moment w moim piwie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Danke
#piwowarstwo
1) zabiłeś sporą część enzymów, drożdżom było ciężej (mniej dostępnych aminokwasów, bo proteazy nie zrobiły swojej roboty)
2) częściowo skleikowałeś skrobię i zrobił się kisiel zamiast brzeczki, stąd problemy z opadaniem drożdży po fermentacji
3) odfermentowało słabo, bo niezbyt udane zacieranie zostawiło sporo złożonych cukrów niejadalnych dla drożdży
I najważniejsze punkty:
4) daj piwu jakiś miesiąc w butelkach, najlepiej w chłodzie, potem nalewaj ostrożnie, będzie trochę
Kolejne 2 warki juz powinny byc bez takich przygod, rzucilem sie odrazu na zacieranie to i bledy mogly sie zdarzyc.
A w weekend leci 4 warka ( ͡° ͜ʖ ͡°)