Wpis z mikrobloga

Odziedziczyłem mały projekt po innym programiście i zaczynam rozumieć dlaczego #php ma taką, a nie inną opinię. Nigdy nic większego w nim nie pisałem, ale i tak oczy mnie bolą jak patrze na ten kod i widzę że wszystko jest na opak i trzyma się "na prowizorkę". Skoro ludzie produkujący taki kod pracują normalnie w firmach, to chyba zacznę się szkolić w kierunku php i od razu zostanę leadem :x

#programowanie
  • 10
@DOgi: Wiem, w ciągu ostatnich 2~ lat. I jest to druga, przepisana wersja, przez tą samą osobę. Bo pierwsza zrobiona była źle, to chciał to zrobić porządnie.

W sumie tym postem nie chciałem phpowi dowalić tylko przeciwnie - musiałem do tego się trochę podszkolić i teraz widzę że da się pisać w nim ładnie, ale sporo produkcyjnego(!) kodu to takie właśnie gówno, i jest na to środowiskowe przyzwolenie.
@Kiro: Moim zdaniem przyzwolenie wynika z tego, że po php sięga najwięcej ludzi bez wykształcenia kierunkowego (w stosunku do innych języków).
@Kiro: bo w firmach nie liczy sie jak ładny i przejrzysty kod napiszesz, tylko czy zrobisz szybko daną funkcjonalność o którą szef poprosi i która będzie działać po prostu :)

Dlatego kod projektów open-source a tych zamkniętych w większości przypadków to drastyczna różnica jakości :)
@Kiro: z każdym kolejnym projektem będziesz coraz bardziej zaskoczony co ludzie potrafią wymyślić :d przynajmniej sie nie będziesz nudził ;>