Wpis z mikrobloga

Przepis imho idealny na opiekałki przez niektórych zwanych też jako tosty:

Potrzebne składniki:
- Chleb tostowy
- Boczek
- Ser żółty ostry w smaku
- Pomidor
- Przyprawy (sól, pieprz, oregano)
- Masło (najlepiej klarowane, od biedy zwykłe - nie nie może być margaryna albo inny masmix #stopmargarynie)
- Majonez / sos czonskowy - jak kto lubi

Wersja extra deluxe dla ambitnych:
- Również jajko sadzone / jajecznica

Chleb tostowy, dolny i górny smarujemy z zewnątrz masłem klarowanym. Od środka cieniutko smarujemy majonezem / sosem czosnkowym. Do środka, podsmazony na chrupiąco wcześniej na patelni boczek w plastrach. Nań plaster ostrego w smaku sera żółtego. Następnie plaster pomidora, posolony i popieprzony z dodatkiem oregano (ale nie dużo!), można dodać bazylię, osobiście uważam to już za nadmiar szczęścia (też ostrożnie). W tym momencie całość można zamknąć albo, jeśli ktoś chce poszaleć to można dorzucić jajko sadzone / jajecznicę na szczyt, ale blisko chleba aby dobrze się podgrzała ( ͡° ͜ʖ ͡°) Całość zamknąć i opiekać do złocistego koloru na zewnątrz (w dobrym opiekaczu 2 albo 3 cykle gdy jest w pełni nagrzany). Można beszcześcić "kepuczem" według uznania.

Zachęcam innych do wrzucania swoich przepisów na #opiekalkaidealna

#gotujzwykopem #opiekalkaidealna #przepisykulinarne #przepisy #kuchnianiebieskichpaskow
  • 2