Wpis z mikrobloga

@juz_tu-bylem: Jeżeli masz jeszcze dostęp do strony tej aukcji, to sprawdź dobrze. Te Nano używają jakiegoś dziwnego układu komunikacyjnego PC->kontroler. Zapewne sterowniki do niego musisz zainstalować. Ten układ powinien znajdować się pod spodem Arduino (podłużny, 16 pinowy chip). W moim przypadku jest to CH340G. Po instalacji sterowników ze strony aukcji, wszystko zaczęło działać.
CH340G

@juz_tu-bylem: W Windows 7 musisz przytrzymac F8 przy starcie kompa zeby dostac sie do tego menu. Tam wybierasz Disable Driver Signature Enforcement, nie wiem jak to jest przy polskim windowscie wylacz wymuszanie podpisu sterow, albo jakos tak
@Czayen: Próbowałem tak. Włącza się jakiś buzzer systemowy i nadaje jak głupi. Kiedy mam cisnąć F8? jak jest "uruchamianie systemu windows" ? Może za późno go cisnę:)

Jest coś takiego: System Windows nie może zweryfikować podpisu cyfrowego sterowników wymaganych dla tego urządzenia. Niedawna zmiana sprzętu lub oprogramowania mogła doprowadzić do instalacji pliku, który jest niepoprawnie podpisany lub uszkodzony albo może być złośliwym oprogramowaniem z nieznanego źródła. (Kod 52)

Czyli tak jak
@Czayen: Nie uwierzysz ale działa! Królu złoty, podziękował. Niech Twoje dzieci będą tłuste a niech twój wielbłąd pluje daktylami!

Nie wiem tylko czy teraz za każdym razem nie będę musiał tak uruchamiać kompa, ale to nie problem jakiś duży.

@conel: dziękuję za linka. Chodziło o sterowniki i o ich podpis cyfrowy:)
@juz_tu-bylem: hehe znam ten ból, Mam, Raspberry Pi, Nano, Mega, 2 x Mini, 2 x MSP430 LaunchPad i Stellaris LaunPad i cześć z nich się kurzy, ale teraz w końcu po przeprowadzce do nowego domu zacząłem coś z nimi działać. Teraz kombinuje z esp8266 i Arduino.
esp8266

@Czayen: To tylko logger czy ma jakieś ciekawsze zastosowanie?
Ja zanim się dorobię własnego domu to będę stary i siwy i zapewne nie będę robił automatyzacji sam wtedy:) Bo nie ma co się oszukiwać automatyzacja domu jest tak zaawansowana na dzień dzisiejszy że niedługo to będzie standard jak prąd czy woda:)
Kurde kasy w opór i czasu drugie tyle i można naprawdę cuda robić.
@juz_tu-bylem: esp8266 to jest genialna sprawa i niedawno było o nim bardzo głośno. Generalnie jest to malutki moduł wifi oryginalnie sprzedawany jako przedłużenie seriala po wifi. Okazuje się jednak, ze to cały SoC z wbudowanym mikrokontrolerem 80MHz i pinami GPIO który można używać zupełnie samodzielnie. Najlepsza jest jego cena... ok $3. W tej cenie masz miniaturowy mikrokontroler z wifi i do tego z ogromnym zasięgiem bo ludziom udało się zestawi na
@juz_tu-bylem: Najzwyklejsze USB-TTL Serial wystarczy, ale jak masz Arduino z USB (nano, uno, mega) to zawsze możesz je wykorzystać jako przejściówkę, wystarczy ze połączysz pin Reset do masy ;)